Güncelleme Tarihi:
Merkezi Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Nobel Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, AB'nin ödüle uzun zamandır kıtayı birleştirmekte oynadığı rol nedeniyle verildiği belirtildi.
Komitenin açıklamasında, 27 üyeli birliğin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'nın yeniden inşasına ve 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılışının ardından eski komünist ülkelerde istikrar sağlanmasına yaptığı katkıdan övgüyle bahsedildi.
Açıklamada, "Avrupa Birliği 60 yıldan fazla süredir, Avrupa'da barış ve uzlaşmanın, demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur" denildi.
Komite, AB'nin başarılarını sayarken Türkiye'ye de yer vererek, "Geçtiğimiz on yılda Türkiye'nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, ödülün açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, ödül nedeniyle "çok duygulandıklarını ve onur duyduklarını" belirtti.
Schulz, "AB'nin ruhu uzlaşmadır. Bir ilham kaynağı olabilir. AB savaşın yerine barışı, nefretin yerine dayanışmayı koyan benzersiz bir projedir" ifadelerini kullandı.
BARROSO'YA DA SÃœRPRÄ°Z OLDU
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Nobel Barış Ödülü'ne bu yıl AB'nin layık görülmesini yorumlarken, "Sabah kalktığımda böyle güzel bir gün beklemediğimi belirtmek zorundayım" dedi.
Basın toplantısı düzenleyen Barroso, ödülün, AB'nin vatandaşlarının ve dünyanın iyiliği için çalışan emsalsiz bir proje olduğunun teyidi anlamına geldiğini söyledi.
Barroso, İkinci Dünya Savaşı'nın tahribatından çıkan barış projesinin altı ülkeyle başlayıp bugün neredeyse tüm kıtaya genişlediğini ve ülkeleri insan onuruna, özgürlüklere, demokrasiye, adalete, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı ilkeleri ekseninde birleştirdiğini anlattı.
NATO'DAN TEBRÄ°K
Bu arada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen AB'yi tebrik ederek, "Başlangıcından itibaren NATO ve AB ortak değerleri paylaşıp, yeni Avrupa'nın şekillenmesine yardımcı oldu. AB, NATO için eşsiz ve mühim bir ortaktır. Daha önce uzlaşıldığı gibi barış, istikrar ve güvenliği teşvik için stratejik ortaklığımızı daha da güçlendirmeye bakıyorum" dedi.
AÇIKLANMADAN BASINA SIZDI
Norveç'in resmi basın-yayın kuruluşu NRK, kısa bir süre önce "güvenilir kaynaklar"a dayandırdığı haberinde ödülün AB'ye verileceğini bildirmiş ancak gerekçesini açıklamamıştı.
Kanal başkanlığını Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland'ın yaptığı beş üyeli seçici komitenin bu kararı oy birliğiyle aldığını bildirmişti.
8 milyon kronluk (1.2 milyon dolar) ödül, 10 Aralık'ta Oslo'da yapılacak törenle sahiplerine teslim edilecek. Â
2011'DE ÜÇ KADINA GİTTİ
Geçen yıl barış ödülleri Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson -Sirleaf, Liberya'daki savaşı sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerden Leymah Gbowee ve Yemen'de demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden Tevekkül Karman arasında paylaşılmıştı.
Nobel Barış Ödülü'ne bu yıl 43’ü tüzel kişilik olmak üzere toplam 231 kişi aday oldu.