Güncelleme Tarihi:
TEL: 0 800 219 60 48 FAKS: 0 212 677 03 98
E-MAİL: ngedik@hurriyet.com.tr
KASDAV'dan pilot çöp projesi
t KADIKÖY
KASDAV (Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı) ile Kadıköy Belediyesi ortak bir pilot proje geliştirdi. Projeye göre, evlere dağıtılan özel poşetler yardımıyla katı atıklar ayrı olarak toplanacak.
Kadıköy Belediyesi'ne ait Katık Atık Tesisi yaklaşık 2 ay önce deneme kapsamında çalışmaya başladı. Tesisin çalışmaya başlamasıyla birlikte işlenmek üzere katı atık ihtiyacı doğdu. Bunun üzerine Kadıköy Belediyesi bir pilot bölge belirlenerek evlerden katı atıkların ayrı olarak toplanmasına karar verdi.
Pilot bölge olarak Kozyatağı seçildi. Geçtiğimiz hafta başlatılan projenin sorumlusu ise KASDAV. Kozyatağı, KASDAV gönüllülerinin en etkin olduğu bölge. Gönüllüler kapı kapı dolaşarak çöp poşeti ve bilgilendirici broşür dağıtıyorlar. Ücretsiz olarak dağıtılan poşetlerden mavi olanı yiyecek gibi maddelerin atıkları için. Beyaz olana ise kağıt, pet şişe, karton kutu, cam şişe, konserve kutusu gibi katı atıklar konuluyor.
Katı atıklar, kapıcılar veya çöp toplayıcıları tarafından satılmak üzere alınmasın diye belediyenin temizlik görevlileri tarafından yine kapılardan toplanıyor. Yeteri kadar katı atık biriktiğinde tesis devreye girecek.
MASALAR KALDIRIMA
Cihangirli boğaza gidiyor
t BEYOĞLU
Beyoğlu Belediyesi, Nevizade Sokak haricinde dışarıya masa konmasına, açık hava kafelerine kesinlikle izin vermiyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Cihangir Şenliği'ni fırsat bilip bir anket yaptık. Cihangirli kapalı mekanlara tıkılmaktan şikayetçi.
İstanbul gibi bir kentte, açık havada keyif mekanları çok sınırlı. Neden böyle? Biz mi böyle istiyoruz, kaldırımlar mı dar, mevzuat mı sorun?
Görünen o ki biz açık hava kafelerinde keyif sürmeye hasret kalsak da, iki nedenden ötürü bu keyif şimdilik sınırlı. Birincisi kaldırımların dar ya da araçların park etmesi yüzünden işgal altında olması, sokakta hava kirliliğinin caydırı olması, ikincisi ise belediyelerin bu konuya yaklaşımı. Sözgelimi Beyoğlu Belediyesi ne düşünüyor; yönetilenlerin arzusu ne...
Cihangirli Boğaz’a
Cihangir Güzelleştirme Derneği tarafından 27-28 Mayıs tarihlerinde Beyoğlu Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenen şenlikte biz de Hürriyet İstanbul adına bir anket yaptık. Ankette çevre sakinlerine açık hava kafelerine nasıl baktıklarını, açık havada çay içmek için nerelere gittiklerini sorduk.
Farklı yaş, eğitim ve meslek gruplarından yaklaşık 50 kişi sorularımızı cevaplandırdı. Ortaya çıkan o ki, Cihangirli açık havada oturmak istediğinde ya boğaza, ya da Taksim Gezi Parkı'na gidiyor. Fazla uzaklaşmak istemeyenler Firuzağa'da bulunan Cihangir Kahvesi’ni tercih ediyor. Bunun dışında, her sokağı Kız Kulesi ve Boğaziçi'ne bakan Cihangir'de tek bir açık hava kafesi yok. Cihangirliler'in gittiği diğer açık hava mekanları arasında Dolmabahçe çay bahçeleri, Etiler, Karaköy, Kabataş ve Ortaköy geliyor.
Belediye ne diyor?
Beyoğlu Belediyesi, ara sokaklarda kafe önlerine masa konmasına kesinlikle izin vermiyor. Bölgede tek istisna, turist çektiği gerekçesiyle 1.5 masaya izin verilen Nevizade Sokak.
Masaya geçit yok
Belediye yetkilileri 1580 sayılı yasaya dayanarak izin vermediklerini, masaların yaya trafiğini engellediğini belirtiyor. Oysa neredeyse tamamı yayalaştırılmış olan ara sokakların bir kısmı, genişlikleriyle tam da açık hava kafelerine uygun görünüyor. Örneğin Bekar ve Mis Sokaklar. Yetkililer bu sefer de suistimalden bahsediyor. 1 masa için izin alan kafelerin 3 masa çıkaracağını, sokağı tamamen kapatacaklarını iddia ediyorlar. Bir sokağa izin verince arkasından diğer sokakların da geleceği kanısındalar.
Sokakta yer bulan...
Yayaların refahı düşünülerek kafelere kapatılan sokaklar, otopark mafyasının eline geçiyor. Otomobiller tarafından tamamen kapatılan sokaklarda yürümek imkansız. En tipik örnek ise İmam Adnan Sokak. Beyoğlu Belediyesi Zabıta Amirliği yetkilileri bunun Emniyetin işi olduğunu, kendi güçlerinin çok sınırlı olduğunu belirtiyor.
Anketin son sorusu tam da bu konu ile ilgiliydi: ‘‘ İstiklal Caddesi ara sokaklarının otopark olarak mı, açık hava kafeleri olarak mı hizmet vermesini tercih edersiniz’’. İçlerinden tek bir otopark cevabı çıkmadı.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Yıllardır susuzluk
t MİMAR SİNAN
Mimaroba Konutları'ndan arayan bir okurumuz, yıllardır yaşadıkları bir sorunu dile getirdi. 3.5 yıldır oturduğu Mimaroba'da tankerden su almadıkları günün sayılı olduğunu söylüyordu okurumuz.
Aslında kuyu var
Aslında kuyuların yeterli olduğunu ve herkese yetecek kadar suyun verilebileceğini söyleyen okurumuz, nedense sitelerinde hep belli kısımların su aldığını söylüyordu. ‘‘Buna hepimiz isyan ediyoruz, ilgilileri arıyoruz, ama yıllardır bu değişmedi’’ diyordu okurumuz.
Şimdilerde banyo yapmak için Bahçeşehir'deki kardeşine gitmek zorunda kaldığını söyleyen okurumuz, evdeki suyu sürekli ekonomik kullanma kaygısıyla yaşamak zorunda kalmaktan dert yanıyordu.
Okurumuzun bir de isteği vardı: E-5 Karayolu'ndan konutlara doğrudan giriş...
Yönetenlerin dikkatine...
Çöp konteynırları yetmeyince...
t ÜSKÜDAR
Murat Reis Mahallesi, Silahtar Bahçe, Soyak Sitesi ve Hamam Sokak sakinlerinin bir sorunu var. Çevredeki çöp kohteynırlarının azlığı yüzünden semtlerinde ciddi bir çöp kirliliği yaşanıyor.
E-mail gönderen okurumuz, sıcakların başladığı şu günlerde ve önümüzdeki günlerde sorunun iyice büyüyeceğini belirtiyor. Dediğine göre çöpler iki günde bir toplanıyormuş, ne var ki konteynır sayısı yetmediği için çöpler taşıp etrafa saçılıyor ve sokaklarda çöp ve koku kirliliği yaşanıyor. Okurumuz, konteynırların uygun yere konmamasından da şikayetçi.
Daha önce Çinili Hamam'ın yakınındaki koıteynırın elektrik trafosuna bitişik konduğunu ve yangın tehlikesi atlatıldığını da belirtti. Sineklerin çoğaldığını, çocukların çöpler arasında oynadığını belirten okurumuz, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor.
İskele yapılacaktı?
BÜYÜKADA-MALTEPE
Adalı okurlarımız soruyor: Maltepe'de Adalar'a hızlı deniz ulaşımı sağlayacak, yaz kış yarım saatte bir kalkacak vapur seferleri için iskele projesi (yük ve yolcu için) söz konusuydu, ne oldu?
Bizi Büyükada'dan arayan bir okurumuz, Maltepe'de yapılması planlanan iskele projesinin akıbetini merak ettiğini söyledi. Yaz kış yarım saatte bir düzeniyle konulacak vapur seferlerinin, hem yolcular, hem de Adalılar için (kışın turizmi canlandrımak bağlamında) dört gözle beklenen bir uygulama olduğunu söyleyen okurumuz, ilgilileri aradıklarında projenin akıbeti konusunda net bir cevap alamadıklarını belirtti.
Trafik ışığı gerekiyor
t KOŞUYOLU
Koşuyol’undan arayan bir okurumuz, parkın bitiminde 5,6 yolun birleştiği kavşaklarda trafik ışıklarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Daireyi lağım bastı
t BAYRAMPAŞA
Bayrampaşa'lı bir okurumuz zor durumda. Yıldırım Mahallesi, Gümüş Sokak. No.41'de oturduğunu belirten bir okurumuz, bir türlü çözüme kavuşturulamayan bir kanalizasyon sorunu yüzünden lağım içide kaldıklarını belirtti. Arızanın bir türlü giderilmediğini belirten okurumuz, dairesini lağım bastığını, kokudan durulmadığını ifade etti.