Güncelleme Tarihi:
Medeni Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğü, TBMM Adalet Komisyonu'nda ‘homoseksüel ve gayrımeşru ilişkiler’ tartışması yaşandı. Tasarıdaki, ‘birlikte yaşama’ sözleri ‘eşcinsel yaşam’ korkusuyla ‘aile halinde yaşayan’ olarak değiştirildi.
TBMM Adalet Komisyonu, Medeni Kanun'da yaptığı ‘ince’ ayarla, nikáhsız, imam nikáhlı veya eşcinsel birliktelikleri, ‘hukuken tanıma’ yolunu kapadı.
Bir erkekle nikáhsız yaşayan kadınları yasal güvenceye alan Medeni Kanun değişikliği, ‘‘eşcinsel birliktelik’’ korkusuna kurban gitti.
Medeni Kanun Tasarısı'nda yer alan ‘birlikte yaşayan’ ibaresi, MHP ve FP'lilerin karşı çıkmasıyla, ‘Aile halinde yaşayan’ şeklinde değiştirildi.
Her aşamasında ilginç tartışmalara sahne olan Medeni Kanun tasarısı görüşme maratonu, dün de bu geleneğini korudu.
HOMOSEKSÜEL TARTIŞMASI
Tartışmalar, Adalet Komisyon'un MHP ve FP üyelerinin tasarıda yer alan ‘birlikte yaşama’ nitelemesine ‘homoseksüel ve gayrımeşru ilişkileri özendireceği’ iddiasıyla alevlendi. FP'li Ramazan Toprak, tasarıda evlilik dışı ilişkilerin ‘Birlikte yaşam’ olarak tanımlandığını söyledi ve evlilik dışı ilişkileri artıracağını öne sürdü.
Toprak, ‘‘Bu Türk aile yapısının temeline dinamit koymak demektir. Aileye alternatif olarak birlikte yaşamın altyapısı oluşturuluyor’’ dedi.
Tartışmanın ikinci perdesini ise MHP'li Mehmet Gül açtı. Gül, her gün medya organlarında evli olmayan çiftlerin ‘imam nikahlı’ olarak gösterildiğini, bunun gayrımeşru ilişkileri özendireceğini savundu. Tasarının hazırlanmasında İsviçre Medeni Kanunu'nun kaynak alındığını anımsatan Gül, bu nedenle olaya İsviçre koşullarında bakıldığını söyledi. Avrupa ülkelerinde birlikte yaşayan homoseksüeller bulunduğuna dikkati çeken Gül, birlikte yaşamı özendiren bir düzenleme getirilmesinin sakıncalar doğuracağını savundu.
DSP'li Erol Al ise üniversite öğrencilerinin aynı evde yaşadığını anımsatarak tartışmaya katıldı. Ancak FP'li Gül, ‘‘Bu yasa aile hukukunu düzenliyor, öğrenci hukukunu değil. Ne işi var burada öğrencilerin?’’ diye çıkıştı.
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise tasarının evlilik dışı ilişkileri özendirmediğini savundu.
İMAM NİKAHI GAYRIMEŞRU
Prof. Dr. Turgut Akıntürk ise imam nikahı ile kurulan bir ilişkide karı-koca olmadığını ve gayrımeşru bir ilişki olduğunu savundu ve ''Tasarı aileyi düzenliyor, gayrımeşru ilişkileri kapsamıyor'' dedi. Buna tepki gösteren Gül, ‘‘İmam nikahı binlerce yıldır süregelen bir uygulama. Bunu gayrımeşru ilan edemezsiniz, yalnızca gayrıkanuni ilan edebilirsiniz. Öteki ise hem gayrımeşru, hem de gayrıkanunidir. Bu ibare şimdi belki olmaz ama 10-15 yıl sonra farklı yorumlanabilir’’ karşılığını verdi.
Bunun üzerine Türk, Mehmet Ali Şahin ve Ramazan Toprak'ın verdiği ve ‘birlikte yaşam’ yerine ‘aile halinde yaşama’ ibaresinin kullanılması yönündeki önergenin kabul edilebileceğini söyledi. Oylamada da önerge bu şekilde benimsendi.