Nikâhsız gelinin düğün takısı davası

Güncelleme Tarihi:

Nikâhsız gelinin düğün takısı davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 02:15

17 yaşındaki D.L., “18 yaşına gelince resmi nikâh da yaparız” denilerek O.C.L. ile düğünle evlendirildi.

Haberin Devamı

Ancak eşi, hem evli hem de uyuşturucu bağımlısı çıkınca evi terk etti. Düğünde takılan altınları geri almak isteyen kızın davasına ne asliye hukuk ne de aile mahkemesi baktı. Şimdi gözler Yargıtay’da...

ANKARA’da oturan 17 yaşındaki D.L. geçen yıl temmuz ayında O.C.L ile görücü usulü tanıştırıldı. D.L.’nin ailesi, “18 yaşına geldiğinde nikâh yapılır” teklifini kabul etti. 20 Eylül 2012’de resmi nikâh kıyılmadan düğün yapıldı. D.L. evlendi ve resmi nikâhsız eşiyle birlikte yaşamaya başladı. Kısa bir süre sonra küçük D.L. resmi nikâhsız eşi O.C.L’nin hem evli, hem de uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendi. Nikâhsız eşi, babasının verdiği harçlıkları bile küçük kızın elinden alıp uyuşturucu satın aldı. Düğün takılarını da satıp uyuşturucu almak için kullanırken, küçük kıza da uyuşturucu satmasını teklif etti. Dünyası başına yıkılan küçük D.L. kayınvalidesinden yardım istedi. Kayınvalidesinin yardım etmediği gibi “Kocandır, çekeceksin” sözü üzerine çaresiz geri döndü. Genç kız, O.C.L.’nin 3 arkadaşıyla evde uyuşturucu partisi düzenleyip “Git bana para getir” diyerek dövmesi, sürekli hakaret etmesine dayanamayarak babasının evine döndü. 18 yaşından küçük olduğu için D.L. adına babası O.L., Ankara 16’ncı Asliye Mahkemesi’nde geçen yıl 5 bin lira değerindeki düğün takılarının iadesi ve 15 bin lira tazminat talebiyle dava açtı. 16’ncı Asliye Hukuk, 31 Mayıs’ta “Düğün takısı davası benim işim değil” gerekçesiyle ‘görevsizlik’ kararı verdi. Küçük kızın altın takı davası Ankara 11’inci Aile Mahkemesi’ne gönderildi.

‘BİZ NİŞANA BAKARIZ’

Ankara 11’inci Aile Mahkemesi de 20 Eylül’de görevsizlik kararı verdi. Mahkeme kararında özetle şöyle denildi: “Dava evlilik dışı ilişki yaşayan kadının birlikte yaşadığı erkekten kendisine yapılan törende takılan altınların geri alınmasına ilişkindir. Aile mahkemelerinde nişanın bozulmasından dolayı verilen hediyelerin iadesine veya evlenme sebebiyle çeyiz eşyalarının iadesine ilişkin davalar görülebilir.” Bu karar üzerine gözler Yargıtay’a çevrildi. Yargıtay, hangi mahkemeyi görevli görürse o mahkeme davayı karara bağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!