Güncelleme Tarihi:
Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya, saldırıda şehit olan Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, kardeşleri Şuayip ve Tayfun Kozanoğlu, polis Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban, kardeşi Ramazan Çoban, tutuklu sanıkların baro tarafından atanan avukatları ile şehit yakınlarının avukatları katıldı. Tutuklu sanıklar ile Reyhanlı'da 52 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili de haklarında yakalama kararı bulunan Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar, örgüte yardım etmekten suçlanan tutuksuz Türk uyruklu M.A., K.Ö., H.Y., K.Y. ve A.Y. duruşmaya gelmedi.
IŞİD ÜYELERİ DURUŞMAYA BAĞLANAMADI
Mahkemeye getirilmeyen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve haklarında 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ile silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından yargılanan Azeri Fuad Mövsümöv'ün SEGBİS sistemiyle savunmaları alınmak istedi. IŞİD üyeleri, SEGBİS hatlarının meşgul olmasından dolayı duruşmaya bağlanamadı. IŞİD'cilerle aynı cezaevinde olan ancak farklı blokta kalan Fuad Mövsümöv ile bağlantı kuruldu. Ayrıca, IŞİD'ciler için cezaevinde tercümanın da bulunmadığı belirlenerek bu durum mahkeme tutanaklarına kaydedildi. Ayrıca, IŞİD'cilerle bağlantı kurulmaya çalışıldığı sırada şehit babası Duran Kozanoğlu ayağa kalkarak teröristlerin yakından gösterilmesini istedi.
KARAR VERİELCEK, SON DİYECEĞİNİZ NEDİR?
Fuad Mövsümöv ile bağlantı kurulmasının ardından Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, Mövsümöv'e, "Son diyeceğin nedir? Bundan sonraki celsede karara bağlanacak" dedi. Mövsümöv ise suçsuz olduğu halde 1,5 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi.
TUTUKLU SANIKLAR AYNI SALONDA HAZIR EDİLSİN
Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, karar vermek üzere duruşmayı 20 Ocak 2016'ya ertelerken, tutuklu sanıklar Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ile Azeri Fuad Mövsümöv'ün karar duruşmasından aynı SEGBİS salonunda hazır edilmeleri için cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.
UZUN NAMLULU SİLAHLARLA SALDIRDILAR
Türkiye'deki somut IŞİD eylemi olarak bilinen saldırı, Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde 20 Mart 2014'te meydana geldi. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçtı.
TEDAVİ İÇİN DOKTORA GİDİNCE YAKALANDILAR
Çatışmada yaralan ve tedavi için Eminlik Köyü'ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü Köyü'nde yakalandı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. IŞİD terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.
’SANIKLAR MAHKEMEYE GETİRİLMELİ’
Duruşma sonrası adliye önünde bir değerlendirme yapan IŞİD’cilerin öldürdüğü kamyon şoförü Turan Yaşar’ın ailesinin avukatı Ali Çil, sanıkların yine mahkemeye getirilmemesine tepki gösterdi. Bugünkü duruşmada SEGBİS üzerinden bağlantı kurulamadığını hatırlatan Çil, sanıkların kayıp olduğunu öne sürdü. Davada tutukluların bulunduğunu ve bu nedenle de duruşmaların CMK’ya göre her ay yapılması gerekirken 3-4 ay ertelendiğini ifade eden Çil, şunları söyledi:
"Eğer 5 yıl içerisinde bu dava bitmezse sanıklar dilekçe ile dışarı çıkacak. Buradaki esas tehlike bu. İlave bir şey yok, eski durum devam ediyor. Buradaki en temel sorun, Yargıtay aşaması dahil 5 yıl içerisinde bitmesi gerekiyor. SEGBİS sistemine ben bu tür davalarda karşıyım. Çünkü mahkeme ve sanık hiçbir araya gelmedi. Dava bitene kadar da bir araya gelmeyecek. En basit hakaret davasında bile sanık zorla getiriliyor. Burada 17 yaralı 3 ölü var fakat sanıkları mahkemeye getiremedik. SEGBİS CMK ruhuna aykırı. Sanıkların mahkemeye mutlaka gelmesi gerekiyor. Hakimle sanık göz göze gelecek. Mağdur yakınlarıyla sanık göz göze gelecek. Herkesle göz göze gelecek. Bunlara belki sorulacak sorular var ama maalesef böyle bir davada hiç kimseyi bugüne kadar bir araya getiremedik."
’MAHKEME GÜNÜNDE TERCÜMAN BULUNAMIYOR’
Şehit polis Adem Çoban’ın kardeşi Ramazan Çoban ise adalet istediklerini belirterek "Sanıkları net görmediğimizden dolayı sıkıntılar var. Daha önceki mahkemelerde görünüyordu ama şimdi hiç Ankara’daki sanıklar gözükmedi. Bağlantı kurulmadı. Tercümanlar bulunamamış. 2 aydan beri belli olan mahkeme gününde tercüman bulunamamış. Ben buraya adalet için geliyorum. Adaletin de buradan çıkacağını umut ediyorum" diye konuştu.
Şehit babası Mevlüt Çoban ise, "Durmadan hakim değişiyor. Sanıklara biran önce cezaların verilmesini istiyorum. Sanıkların buraya getirilmesini istiyorum. Sanıkların mahkemede bulunmasını istiyorum" dedi.