Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, geçen cuma günü İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’ndaki ofisinde ‘sanat dünyası’ ile buluştu. Yaklaşık 4.5 saat süren bir yemekte Başbakan yaklaşık 1 saat 20 dakika konuştu, kültür ve sanatın hayatındaki yerini anlattı. Katılanlar da sorunlarını dile getirip hükümetten bekledikleri adımları sıraladı. Biz de yemeğe katılanlarla görüşerek, bu toplantıdan sonra kültür sanat hayatımızın nasıl değişeceğini araştırdık.
ÖNCE 3 ELEŞTİRİ
Öncelikle toplantıyla ilgili en çok duyduğumuz üç eleştiriyi not düşelim:
Türkiye’de ne zaman bir siyasetçinin, devlet yöneticisinin ‘sanat dünyası’ ile buluştuğu haberi çıksa katılan isimler üzerinden ‘Onlar sanatçı değil, eğlence ve şov dünyasının mensupları’ eleştirileri haberlere yansır. Başbakan’ın toplantısına katılan resim, heykel, edebiyat gibi alanlardan sanatçılar, dizi oyuncularıyla, eğlence dünyasının yıldızlarıyla, popüler karakterlerle aynı kategoride anılmaktan hayli rahatsız olmuş.
Yemeğe yaklaşık 70 kişi katılmıştı. Katılanlar arasında, ‘Kalabalık, birbiriyle ilgisi olmayan alanlardan insanların uzunca bir masanın kenarında oturduğu toplantılardan hiçbir verim alınmıyor’ diye düşünenlerin sayısı hayli fazla. Bir eleştiri de seçilen alanlar ve isimlerle ilgili. Genel izlenim, AK Parti’nin sanat ve sanat dünyası denilince ‘ekran ünlüleri’, ‘ebru’, ‘hat’, ‘lale resmi’, ‘klarnet’, ‘ney’ ve ‘mehter takımı’ gibi unsurları anladığı yönünde.
1 BAKANLIK 60 KM YOL
Peki toplantıda neler konuşuldu?
Malum kültür-sanat camiası dertli. En büyük dert ise bu alana yeterli bütçe ayrılmaması. Geçenlerde bir AK Partiliden duyduk: TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılırken Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal partili arkadaşlarına dönüp ilginç bir karşılaştırma yapmış. Bakanlığının bütçesinin 60 kilometrelik bir otoban için ayrılan yol bütçesiyle neredeyse eşit olduğunu söyleyen Ünal şöyle sitem etmiş: “O bütçenin yüzde 80’i de personel gibi giderlere gidiyor. Bizden 100 milyon ile müze, kütüphane, ilçe ve illerde turizm bölgelerinin altyapıları, sinema ve tiyatro teşviki bekleniyor...”
Ünal’ın bu sitemi işitilmiş olsa gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe’deki toplantıda ‘Kültür Sanat Paketi’ açıklayacaklarının, turizm bütçesinin arttırılacağının sinyalini vermiş. Sanatçıların KDV gibi vergi sorunlarının aşılması için de düzenleme yapılacak. Şehirlerde müze ve kütüphane seferberliği başlatılacak. Toplantıda paylaşılan bir detay daha: Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili çalışmalar son aşamasına gelmiş.
HAYALİNDEKİ RESİM MÜZESİ
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında bir akademisyen olarak sanatla iç içe olan hayatından söz ederken “Makalelerimi yazarken, çalışırken ney dinlerim. Itri dinlerim. Dinlerken de Süleymaniye’den İsfahan’a, İsfahan’dan Edirne’ye kadim medeniyetlerin izlerini dolaşırım” dedi.
Davutoğlu, bir de yakında hayata geçireceği bir projeyi katılımcılarla paylaştı. Başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere yakın coğrafyamızdan ressamlar Türkiye’ye davet edilecek. Mardin, Ağrı, Van, Diyarbakır gibi iller resmettirilecek. Ortaya çıkan eserler de yeni inşa edilecek büyük bir resim müzesinde sergilenecek.
DİKKAT ÇEKEN İKİ RESSAM
Başbakan’ın resim müzesi projesini duyunca, toplantıya katılan ressamlara baktık. Hat ve ebru sanatçıları dışında, dünya çapında sergileriyle bilinen Ahmet Güneştekin, gelincik resimleriyle ünlü Hikmet Çetinkaya ve İsmail Acar isimlerini gördük. İsmail Acar, üzerinde zaman zaman tasavvufi/dini yazı ve semboller olan çini ve nar motifli natürmortları ile AK Parti camiasında son dönemde öne çıkan bir isim. Acar’ın yaptığı resimlerden bazılarının Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinde, hatta toplantının yapıldığı salonda olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Ankaralı ressam Hikmet Çetinkaya ile ilgili sürpriz bilgiyi ise geçen haftalarda Hürriyet’in Ankara ilavesinde sanat yazıları yazan Temsilci Yardımcısı arkadaşımız Uğur Ergan ortaya çıkarmıştı. Çetinkaya’nın Ankara’daki atölyesinde resim dersi alan isimlerden biri de yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal olmuştu. Ünal, bugünlerde perspektif, kompozisyon gibi dersleri başarılı bir şekilde geçmiş, boya ve teknik çalışmalar aşamasına gelmiş.
SANATA İLGİLİ BİR AİLE
Bu arada, haber metinlerinde yer alan ilginç detay, toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kızı Sefure Davutoğlu’nun da katıldığı bilgisiydi. Katılanlardan öğrendik ki Sefure Davutoğlu, toplantıyla bizzat ilgilenmiş, hatta bazı sanatçıların katılması için özel çaba harcamış. Davutoğlu ailesinde sadece Başbakan Ahmet Davutoğlu değil, eşi Sare Hanım ile kızları Sefure Davutoğlu da sanatla yakından ilgileniyor. Hatta, Başbakan Davutoğlu’nun en önemli sanat danışmanının kızı Sefure Davutoğlu olduğu da bize gelen bilgiler arasında.