Güncelleme Tarihi:
Newseum bugün düzenlenecek törenle Hamas’ın televizyon kanalı El Aksa TV için kameraman olarak çalışan Hussam Salame ile Mahmud el Kumi’yi 2012 yılında hayatını kaybeden diğer 82 gazeteciyle birlikte Gazeteciler Anıtı’na dahil edecek.
Salame ve el Kumi, 20 Kasım’da Gazze’nin El Şifa mahallesine düzenlenen hava saldırısında hayatlarını kaybetmiş, o dönem Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) yapılan açıklamada, El Aksa TV’nin açıklamasına göndermeyle, “vurulduğu sırada gazetecilerin araçlarının üzerinde neon renkli harflerle ‘TV’ yazılı olduğu” belirtilmişti.
Newseum sözcüsünün açıklamasında da bu duruma dikkat çekilerek, “Gazeteciler Anıtı’nda haber yaparken ölen ya da öldürülen 2 bin 246 gazetecinin adı yer alıyor. Adının anıta girmesi için bir bireyin bir haber kurumuna haberci, yorumcu ya da fotoğrafçı olarak katkıda bulunması; bir editör ya da yönetici; yapımcı, kamera operatörü, ses mühendisi ya da yapım ekibinin herhangi bir başka üyesi; ya da belgesel yapımcısı olması gerekiyor” denildi.
Ancak ABD’deki muhafazakar haber kanalları ve İsrail karara tepkili. The Weekly Standard’ın geçen haftaki haberinde Newseum’un “iki ölü terörist”i anıta eklediği belirtilirken, Washington Examiner’dan Philip Klein, kararın “Newseum’un terör örgütü çalışanlarını aralarına dahil etmesinin meşru haber kanalları için çalışan ve görev başında ölen profesyonel gazetecilerin anısına bir hakaret olduğunu” yazdı.
Yahudi örgütü Simon Wiesenthal Merkezi’nin yöneticisi Haham Abraham Cooper Newseum’un “utanç verici bir karar” aldığını belirtirken, Yahudi haber sitesi Tablet’tan Adam Chandler El Aksa çalışanlarının gazeteci olarak tanınmasına karşı çıktı. Ulusal Yahudi Demokratik Konseyi direktörü Aaron Keyan ise Huffington Post’a bir e-posta göndererek, “Newseum burada bir hata yaptı ve umuyorum fikirlerini değiştirirler” dedi.
Ancak Newseum’un geçtiğimiz cuma yaptığı açıklama bir yanlış anlama ya da hata olmadığına işaret ediyor. Açıklamada CPJ’in yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği’nin (WAN-IFRA) Salame ve el Kumi’yi “görev başında ölen gazeteciler olarak gördüğü” vurgulandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü de El Aksa kameramanlarının gazetecilik yaptığı ve hedef alınmamaları gerektiği ifade edildi.
Newseum’un anıtında Türkiye’den de Musa Anter, Hrant Dink, Turan Dursun, Metin Göktepe, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu gibi birçok gazetecinin ismi bulunuyor.