Güncelleme Tarihi:
Şimdilik sadece Brooklyn ve Queens semtlerinin bir bölümüne hizmet veren otobüs hatlarında 700 civarında otobüs şoförünü greve başlatan sendikadan toplu grevin ne zaman yapılacağı konusunda çelişkili açıklamalar geliyor.
Sendika, bu akşamdan itibaren ya da pazar gününden itibaren grev ilan edebileceğini ileri sürüyor.
Muhtemel bir toplu grevin ABD'nin en büyük toplu taşıma sisteminin felç olması anlamına geleceği belirtilirken, şehrin toplu taşıma sisteminde çalışan işçilerin, 25 yılı aşkın bir süreden beri ilk kez grev yapacağı kaydediliyor. Toplu taşıma çalışanlarının grev yapması halinde New York'ta her gün bu araçları kullanan 7,5 milyon kişi kendi kaderleriyle baş başa kalmış olacak. Eyalet yasaları toplu taşıma çalışanlarının grev yapmasını yasaklıyor ve her grev günü için çalışanların maaşından iki günlük kesinti yapıyor.
Sendika ile MTA arasındaki çekişmenin kurbanı olan New Yorklular ise günlerdir bu durumun üstesinden nasıl geleceklerini tartışıyor. New York'ta bulunan çok sayıda şirket, çalışanlarını grev günlerinde şehir dışında çalışmaya ya da toplu halde arabalarla işe gelmeye teşvik ederken, bazıları da çalışanları için özel otobüsler ve tekneler ayarlamış durumda.
New York Belediyesi'nin ise muhtemel grev süresince günün belirli saatlerinde şehrin en kalabalık kesimlerine içinde dört kişi bulunmayan otomobillerin alınmaması ve ticari taksilerin birden fazla müşteri alarak her birine özel tarife uygulamasına müsaade edilmesi gibi çeşitli alternatif çözümler uygulayacağı kaydediliyor.
MTA, sözleşmeleri dün gece sona eren toplu taşıma çalışanlarına önümüzdeki 27 aylık dönem için yüzde 6'lık ücret artışı teklif ederken, çalışanlar bu yıl 1 milyar dolar kar elde eden şirketten daha fazla pay istediklerini ifade ediyor ve önerilen miktarın yaklaşık dört katını talep ediyorlar.
New York'un toplu taşıma sisteminde çalışan tren operatörleri, istasyon görevlileri ve temizlik işçileri fazla mesailer dışında yılda ortalama 47 bin ila 55 bin dolar ücret alıyorlar.
New York'ta son toplu taşıma grevi 1980 yılında yapılmış ve metro ile otobüsler tam 11 gün boyunca devre dışı kalmıştı. Bu süre zarfında New Yorklular yürüyerek, bisikletlerle, kaykaylarla ya da özel helikopterlerle işlerine gitmişlerdi. Ancak bu seferki grevin çok daha büyük etkilere sahip olacağı belirtilirken, 1980'de toplu taşıma sistemini kullanan kişi sayısının 4,8 milyon, bugün ise yaklaşık 7,5 milyon olduğu hatırlatılıyor.
Grev olasılığına karşı dün geceden itibaren şehirde idari olağanüstü hal ilan eden New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg, yasadışı olarak nitelediği muhtemel bir grevin uygunsuzluktan çok daha feci bir şey olacağı uyarısında bulunarak, grevin şehirde yaşayan 8,1 milyon ve banliyölerden her gün şehre gelen yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını felç edeceğini söyledi. Grevin New York'ta günlük 440 milyon ila 660 milyon dolar ekonomik kayba yol açacağı da tahmin ediliyor.