Güncelleme Tarihi:
Aşk-ı Nebi adlı hat sergisi, Erdoğan ile birlikte KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da katılımıyla, New York'taki Türkevin'nde açıldı. Aşk-ı Nebi sergisi, Hz. Muhammed’in doğumunun 1443. yıldönümü anısına Nisan ayında Ayasofya’da açılan hat sergisindeki eserlerden oluşuyor. Sergi hakkında bilgi veren İslam Kültür Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, sergide Hz. Muhammed'i (sas) anlatan 41 parça eser olduğunu, ‘Aşk-ı Nebi Sergisi’ni uluslararası boyutta daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Özkan şöyle dedi;
''İslam Kültür Sanat Platformu klasik İslam sanatlarına ilişkin bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bir zerafet dini olan İslam’ın nasıl bir medeniyet inşa ettiğini bu eserler sayesinde insanlığa yeniden hatırlatmayı hedefliyoruz.”
DÜNYANIN EN BÜYÜK İSLAM ESERLERİ SERGİSİ
2015 yılında dünyanın en büyük İslam eserleri sergisine imza atacaklarını belirten Özkan, “Şu an üzerinde çalıştığımız en önemli çalışma 2015 Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz ‘İslam Hazineleri’ adlı dünyanın en büyük İslam eserleri sergisidir. Tamamı özel koleksiyonlardan derlenen bu eşsiz koleksiyonu öncelikli olarak Tophane-i Amire'de, daha sonra da Nisan ve Mayıs gibi New York ve Washington’un önemli sanat merkezlerinde açacağız” dedi.
Günümüz hat ve tezhip sanatçılarının son çalışmalarının yer aldığı “Aşk-ı Nebi” sergisindeki eserler, hat sanatının Kûfi, muhakkak, reyhânî, sülüs, celî sülüs ve nesih gibi birçok farklı yazı çeşitleriyle yazılmış ayetler, hadis-i şerifler, hilye-i şerifler ve güzel sözlerinden oluşuyor.
Sergide yer alan eserlerden bazıları ise şu şekilde sıralanıyor:
Mehmet Özcay'ın celî sülüs tarzındaki eseri: ''Bismillahirrahmanirrahim'', Hasan Çelebi, celî dîvânî zerendud tarzındaki eseri (Bakara Suresi 286. ayet): “Bizi affet! Bizi bağışla! Bize Acı!”, Hüseyin Kutlu'nun celî sülüs tarzındaki eseri (hadis): “Kardeşiniz zalim de mazlum da olsa ona yardım edin.”, Ahmed Fares Rizq'ın sülüs-nesih tarzındaki eseri (hadis): “Kul kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da onun yardımcısıdır.”, Mustafa Parıldar'ın muhakkak tarzında yazdığı eseri (hadis): “Sizin en hayırlınız “Kur’an öğrenen ve öğreteninizdir.”, Ali Toy'un kûfi tarzındaki eseri (Enbiya Süresi 107. ayet): “Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.”
Sergide İslam dünyasının diğer bölgelerindeki sanatçılar da dâhil olmak üzere sergide şu sanatçıların eserleri bulunuyor:
Mehmed Özcay, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Mehmet Memiş, Tahsin Kurt, Mustafa Parıldar, Ali Toy, Ferhat Kurlu, Ömer Faruk Özoğul, B. Hilal Çizmecioğlu, Adem Sakal, Ali Rıza Özcan, Berrak Özdoğan, Abdurrahman Depeler, Fuat Başar, Yılmaz Turan, Seyit Ahmet Depeler, Adem Sakal, Turan Sevgili, Muhammed Yaman, Fatih Özkafa, Cavide Pala, Arda Çakmak, Savaş Çevik, Eyüp Kuşçu, Ahmed Fares Rızq (Mısır), Bijar El-Hac Kerim El-Erbili (Irak), Bijar Arbilly (Irak), Mahfuz Zunnun El-Ubeydi, Ziyad Al-Muhandis, Muhammed D. Cellul (Suriye) ve Ammar Maliki.