New Yorklular 'cami başka yere taşınsın' diyor

Güncelleme Tarihi:

New Yorklular cami başka yere taşınsın diyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 16:28

New York Times’ın yaptırdığı ve sonuçları bugün yayımlanan bir anket New York şehri sakinlerinin üçte ikisinin Dünya Ticaret Merkezi kuleleri enkazı yakınlarına inşa edilmesi planlanan toplum merkezi ve caminin başka bir yere taşınması gerektiğini gösterdi. Bu görüşü taşıyanlar arasında birçok kişi Manhattan’da bir cami inşa edilmesi fikrini desteklediklerini de ifade etti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

CAMİ KARŞITLARI İLE DESTEKÇİLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ - FOTO GALERİ

 

Anket, organizatörlerce ılımlı İslam’ı ve dinlerarası diyalogu destekleyeceği belirtilen bu 13 katlı binaya New York’ta büyük destek verildiğini ortaya koydu.

 

11 Eylül’den neredeyse dokuz yıl sonra gündeme gelen proje Müslümanlar hakkında bir endişe dalgasına yol açtı. Bu da ABD’nin en büyük ve en kozmopolit olduğu söylenen şehrinde birçok kişinin İslam’a tavrının o kadar da olumlu olmadığını gösterdi.

 

New Yorkluların beşte biri Müslümanlara karşı düşmanlık beslediklerini ifade etti. Katılımcıların yüzde 33’ü Müslümanların teröristlere diğer ABD vatandaşlarına kıyasla daha sempatik bir yaklaşım gösterdiklerini söyledi. Neredeyse yüzde 60’lık bir kesim ise 11 Eylül olaylarından dolayı Müslümanlara olumsuz hisler besleyen tanıdıkları olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

KARŞIYIM AMA YAPMAK HAKLARI

Toplamda, ankete katılanların yüzde 50’si Dünya Ticaret Merkezi’nin hemen yakınında inşa edilecek binaya karşı olduklarını ifade ederken, çoğunluk organizatörlerin böyle bir projeyi hayata geçirmeye hakkı olduğuna inanıyor.

 

Muhalefet, binanın inşa edileceği Manhattan dışındaki bölgelerde daha güçlü oldu. Örneğin Bronxluların yüzde 54’ü caminin söz konusu noktada inşa edilmesine karşı çıktı. Ancak dini hoşgörünün kalesi olarak görülen Manhattan’da elde edilen yüzde 41’lik sonuç bile bu bölge standartlarında çok yüksek.

 

27-31 Ağustos tarihleri arasında 892 yetişkinin görüşüne dayanarak yapılan anket, projenin en güçlü savunucularından olan Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in kamuoyunu konuyla ilgili olarak bir araya getirmekte başarısız olduğunu da ortaya koydu. Bloomberg’in meseleyi yönetimini onaylayıp onaylamadıkları yönündeki soruya verilen cevapların yüzdesi eşit oldu.

 

Haberin Devamı

NEW YORKLU OLMAYAN KARIŞMASIN

Çoğunluk, New Yorklu politikacıların tartışmaya müdahale etmesi gerektiğini belirtti ancak Newt Gingrich ve Sarah Palin gibi New York dışından siyasetçilerin müdahalesi eleştiri topladı.

 

Ancak cami tartışmasının New York’un büyük bir kısmının gündemini meşgul ettiğini söylemek mümkün. Ankete katılan şehir sakinlerinin yüzde 66’sı konuyla ilgili çok şey duyduklarını ve okuduklarını belirtti. Daha sonra yapılan mülakatlar da konunun evlerde ve işyerlerinde duygusal ya da merak uyandırıcı tartışmalara neden olduğunu gösterdi.

 

Brooklyn’in Bensonhurst mahallesinde yaşayan 71 yaşındaki Marilyn Fisher, “Torunum ve ben bu konudan bahsederken, o bana organizatörlerin projeyi hayata geçirmesine engel olmanın Anayasamızca garantilenen din özgürlüğü hakkını ihlal etmek anlamına geleceğini söyledi” dedi.

 

Haberin Devamı

Fisher, “Kendisiyle her konuda anlaşırız ama bu konu hariç. Bence dünyada her şey siyah-beyaz değil; gri alanlar da var. Bu konuda da 11 Eylül saldırılarından zarar görenlere göstermemiz gereken hassasiyet bu gri alanı oluşturuyor” dedi.

 

İSLAM'I TANIYANLAR VE TANIMAYANLAR

Anket, katılımcıların konuyla ilgili hisleri de şahsi geçmişleri ve deneyimleriyle şekillendiğini de ortaya koydu. Daha önceden camileri ziyaret eden ya da Müslüman yakın arkadaşları olanlar projeyi desteklemeye daha meyilliyken, İslam dünyasıyla ilişkisi olmayanlar daha olumsuz tavırlar sergiledi.

 

Geliri 100 bin doların üzerinde olan New Yorkluların yüzde 53’ü merkeze destek verirken, 50 bin doların altında para kazananların sadece yüzde 31’i projeyi destekledi. Protestanların desteği eşit olarak bölünürken Katoliklerin ve Yahudilerin çoğu projeye karşı çıktı.

 

Haberin Devamı

Yaş da önemli bir faktör oldu. 45 yaşın altındakilerin yüzde 42’si olumlu yüzde 43’ü ise olumsuz yanıt verirken, 45 yaşın üstündekilerin neredeyse yüzde 60’ı hayır dedi.

 

DEMOKRATLARIN DA KAFASI KARIŞIK

Projenin organizatörleri ve destekçileri, karşıtların çok küçük bir grup olduğunu iddia ediyordu. Ancak anket muhalefetin durumunun çok daha karmaşık olduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 67’si Müslümanların enkaz yakınlarında inşaat yapma hakkı olduğunu söyledi, ancak başka bir yer bulmalarının daha doğru olduğunu ifade etti.

 

Daha da ilginç olan Aşağı Manhattan’da inşaat yapılmasına destek verenlerin yüzde 38’i bir sonraki soruda inşaatın enkazdan daha uzağa taşınması gerektiğine inandığını söyledi. Örneğin 56 yaşındaki Richard Merton, “Bu ülkede din özgürlüğü herkesin istediği yerde ibadet edebilmesi hakkını garantiye alır. Ama ben o bölgede bir cami inşa ederek duyarsızlık göstermenin terbiyesizlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

Katılımcıların siyasi görüşleri de verdikleri yanıtlar üzerinde etkili oldu. Cumhuriyetçilerin yüzde 74 projeye hayır derken Demokratların verdiği evet ve hayırların oranı sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 44 oldu.

 

Bu haber New York Times'da yayımlanan "New Yorkers Want Islamic Center Moved, Poll Finds" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!