New York’un tehlikeli sokakları

Güncelleme Tarihi:

New York’un tehlikeli sokakları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sharon Stone, ‘‘Koruyucu Meleğim’’de birlikte oynadığı Gena Rowlands'ın 20 yıl önceki kimsesiz bir çocuğu haydutlardan koruyan başına buyruk Gloria rolüyle sinemalarda.

Amerikan bağımsız sinemasının büyük ismi John Cassavetes'in 1980'de karısı Gena Rowlands için çektiği Gloria'nın hikáyesi, Sidney Lumet'in yönettiği, başrolünü Sharon Stone'un oynadığı bir tekrar-yapıma konu oldu.

Cassavetes'in ‘‘A Child is Waiting/Bekleyen Çocuk’’, ‘‘Faces/Yüzler’’, ‘‘Minnie ve Moskowitz’’, ‘‘A Woman Under the Influence/Etki Altında Bir Kadın’’, ‘‘Opening Night/Açılış Gecesi’’, ‘‘Love Streams/Aşk Irmakları’’ filmlerinde oynattığı Gena Rowlands, bir gangsterin eski metresini canlandırdığı eli silahlı, çetin çeviz ‘‘Gloria’’da farklı bir role bürünmüştü. Çünkü Cassavetes de kendi çizgisinden farklı bir film çekmişti. Bir aksiyon filmi sayılabilecek, ama yine de bu tür film için ‘‘ağır’’ bulunan ‘‘Gloria’’, sinema dünyasının çok özel yüzlerinden birine sahip olan Rowlands'a Oscar adaylığı getirmişti.

Tekrar-yapım sevdasından vazgeçemeyen ABD'li yapımcılar, bu kez de ‘‘Gloria’’ya el atarak, filmin baş karakterini 90'lı yılların güçlü kadın imajına uyarlamışlar. Başrolü de son olarak ‘‘Mighty/Koruyucu Meleğim’’de oynayan Sharon Stone'a vermişler. İşin ilginç tarafı, Stone ve Rowlands'ın ‘‘Koruyucu Meleğim’’de birlikte çalışmış olmaları. Bu filmde anne rolünü oynayan Stone, ‘‘Gloria’’da hayatı tehlikede kimsesiz bir çocuğa annelik ederek onu gangsterlerden korumaya çalışıyor. Stone, Scorsese'in 1995 yapımı ‘‘Casino’’ filminde de yeraltı dünyasının kadınlarından birini canlandırmış ve bu rolüyle Oscar'a aday gösterilmişti.

Çekimlerin büyük kısmı New York sokaklarında herhangi bir set kurulmadan gerçekleştirilen filmin yönetmenliğini, toplam 42 filminin 30'unu New York'ta çeken Sidney Lumet üstlenmiş. ‘‘Twelve Angry Men/On İki Öfkeli Adam’’, ‘‘Serpico’’, ‘‘Murder On the Orient Express/Şark Ekspresinde Cinayet’’, ‘‘Dog Day Afternoon/Köpeklerin Günü’’, ‘‘Network/Şebeke’’, ‘‘Prince of the City/Şehrin Prensi’’, ‘‘The Verdict/Karar’’ gibi başarılı ve sözü olan filmlerinden tanıdığımız 74 yaşındaki Lumet'in neden Cassavetes gibi büyük bir yönetmenin filminin tekrar-yapımını çekmeyi kabul ettiği merak konusu elbette.

Çoğunlukla her tekrar-yapımı bekleyen akıbet, sanırız ikinci ‘‘Gloria’’yı da bekliyor. Yine de şahane kadın Sharon Stone hatırına izlenebilir.

GLORIA

Yönetmen: Sidney Lumet

Senaryo: Steven Antin

Görüntü: David Watkin

Müzik: Howard Shore

Oyuncular: Sharon Stone (Gloria), Jeremy Northam (Kevin), Jean Luke Figuera (Nicky), Cathy Moriarty (Diane)...

1998 ABD yapımı, 108 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!