Güncelleme Tarihi:
Battaray ülkede son dört yılda iktidara gelen dördüncü başbakan.
Başbakan Battaray çıkmaza giren barış sürecini altı ayda tamamlama ve binlerce Maocu militanı orduya entegre etme sözü verdi.
Doktor Battaray BBC'ye verdiği demeçte, 10 yıllık Maocu isyanın 2006'da sona ermesinden bu yana devam eden siyasi düğümü çözeceğini ve yeni bir anayasa taslağı hazırlayacağını söyledi.
Ülkede en büyük anlaşmazlık konularından biri, 19 bin eski Maocu militanı orduya alma planı.
Nepalli generaller ve Nepal Kongre Partisi bu planlara karşı çıkıyor. Nepal'de 10 yıl süren iç savaşta 16 bin kişi yaşamını yitirmişti.
2006'da barış anlaşması imzalandıktan iki yıl sonra, 2008'de Maocuların başlıca hedefi olan kraliyet ailesi yönetimden çekildi.
Bu sırada yapılan seçimlerde Maocular meclise birinci parti olarak girdi.
Desteğe ihtiyacı var
BBC'nin Katmandu'daki muhabiri Surendra Puyal, Battaray'ın çözüm ve anayasa için muhalefet ile kendi partisi içindeki şahinlerin desteğine ihtiyacı olduğunu belirtiyor.
57 yaşındaki Battaray'ın selefi Birleşik Marksist Leninist partiden Calanat Kanal yalnızca yedi ay iktidarda kalabilmiş, bu ayın başlarında uzlaşma çabasında başarısız olduğunu kabul ederek istifa etmişti.
Battaray ülkenin güneyinde örgütlenen küçük partilerin desteği sayesinde meclisteki oylamada 340 oy aldı; en yakın rakibi olan Nepal Kongre Partisi'nden Ram Çandra Pudel ise 235 oyda kaldı.