Güncelleme Tarihi:
Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Erzurumlu Nene Hatun'un yanlış heykeli, verilen sözlere rağmen yenilenmedi. Erzurumlular, heykelin kurtuluş günü olan 12 Mart'a yetiştirilmesini istiyor.
KURTULUŞ Savaşı kahramanları için dikilen heykeller tartışma konusu oldu. Aydın'da Yörük Ali'nin heykeli ‘‘Bıyıksız efe mi olur’’ tepkileri üzerine değiştirilirken, şimdi de Erzurum'da 'tarihi gaf' olarak nitelenen Nene Hatun heykeli değiştirilmeyi bekliyor.
Tarihi gerçeklere uyulmadığı için tepki gören ve Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın talimatıyla değiştirilmesi istenen Erzurum'daki Nene Hatun Heykeli hálá yerinde duruyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in talimatıyla yaptırılan ancak Nene Hatun ile pek ilgisi bulunmayan heykel, tarihi Çifte Minareli Medrese yanındaki Tebrizkapı Kavşağı'na yerleştirildi. Ancak heykelde Nene Hatun evli olmadığı halde sırtında çocuk figürü olması, Doğu kadını giymemesine karşın heykelin şalvarlı olması, satır yerine Nene Hatun'un silah taşıması ve teslimiyet anlamında silahın sol elde bulunması tepki toplamış ve heykelin yenisiyle değiştirilmesi kararlaştırılmıştı.
SÖZ VERİLDİ AMA
Şikayetleri haklı bulan Kültür Bakanı İstemihan Talay, iki yıl önce geldiği Erzurum'da, Nene Hatun'un yeni bir heykelinin yapılmasını istemişti. Geçen aylarda Nene Hatun heykelinin tamamlandığını belirten MHP Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu, yeni Nene Hatun'un heykelinin Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü olan 12 Mart'ta yerine konulacağını bildirmişti.
Yetkililerin tüm sözlerine rağmen Nene Hatun heykelinin yerinde durmasını eleştiren vatandaşlar, heykelin söz verildiği gibi 12 Mart 2000'de yenisiyle değiştirilmemesine tepki gösterdiler.
Bıyıksız efe heykeli sökülmüştü
Aydın'da Yörük Ail Efe'yi simgeleyen heykel, bıyıksız olduğu gerekçesiyle yerinden sökülmüştü. ‘‘Bıyıksız efe olur mu’’ tartışmaları, kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı.