''Nena Tereza'' katedrali açıldı

Güncelleme Tarihi:

Nena Tereza katedrali açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 20:34

Kosova'nın başkenti Priştine'de Rahibe Teresa anısına inşa edilen 'Nene Tereza" katedrali açıldı.

İnşaatı henüz tamamlanmayan katedralin resmi açılışı için düzenlenen törene katılanlara hitaben bir konuşma yapan Kosova Katolik Klisesi Başpiskoposu Dode Gjergji, katedralin tek amacının insanları Allah'a yönlendirmek, devleti güçlendirmek, barış ve hoşgörüyü pekiştirmek olduğunu belirtti.
Başpiskopos Gjergji, 2005'te katedralin temelini atan Kosova Başkanı İbrahim Rugova ve Başpiskopos Nike Prela'nın bu açılışı görmeye ömürlerinin yetmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Katedralin resmi açılışını yapan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, "Nena Tereza" sadece Arnavutların değil, bütün insanlığın anası olan çok büyük bir şahsiyetti" dedi.
Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Rahibe Tereza'nın 100. doğu yılına rastlayan 2010 yılını "Nena Tereza" Yılı ilan etmişti. Bu nedenle Kosova Meclisi "Nena Tereza" özel oturumu yapmıştı.
Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa'nın adı verilen katedralin açılışına gelmeyen Papa 14. Benediktus, açılışa özel temsilcisi olarak Piskopos Zef Gashi'yi gönderdi.
Açılışa, Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, bakan ve milletvekilleri, siyasi parti liderleri, Kosova İslam Birliği Baş Müftüsü Naim Tırnava, uluslararası sivil ve askeri misyonun yöneticilerinden Avrupa Birliği Misyonu EULEX Şefi Yve de Kermabo, Kosova Barış Gücü Komutanı General Erhard Buehler, büyükelçilik temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri, Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ'dan çok sayıda Katolik katıldı.
Kosova Filarmoni orkestrasının bir konser verdiği, dini ayinin yapıldığı katedralin açılışını, Kosova televizyonu canlı yayınladı.
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 5 Eylül 1900'da doğan ve asıl adı Gonca Boyacı olan Rahibe Tereza, Katolik dinine geçtikten sonra gittiği Hindistan'ın Kalküta kentinde uzun yıllar sürdürdüğü insani yardım faaliyetleri nedeniyle "Nobel Barış Ödülü"ne layık görülmüştü.
Kosova nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman, 9'u Ortodoks ve geri kalanının ise Katolik olduğu tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!