Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 00:00
Nemrut Dağı’nın eteklerinde bulunan ve deveyi andıran taşların üzerine insan yüzleri işlendiği tespit edildi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, yüzey araştırmaları sonucunda, "Nemrut’un develeri" olarak adlandırılan kaya bloklarının Bizans dönemi öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Doğal oluşum sonucu özgün şekilerini alan kaya blokları, Tatvan Kalesi’ne giden yolun kenarlarına dizili. Kışın bölgeye yoğun kar yağdığını göz önüne alan bilimadamları, yolunu kaybetmek istemeyen kişilerin taşların üzerine insan yüzü kabartmaları yaptığını düşünüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör’ün verdiği bilgi üzerine bölgeye gidip inceleme yapan Prof. Dr. Pektaş, taşların farklı dönemlerde bölgede yaşayanlar tarafından şekillendirildiğini belirledi.
"İlk bakışta bazalt blokları gibi duran taşlara dikkatli bakıldığında, şuurlu yapıldığını ve tek sıra halinde dizildiğini görebiliyoruz. Aslında yaklaşık 28 tane kadar var. Bunların bir kısmı yol yapım çalışmaları sırasında kaldırılmış. Taşların üstündeki insan yüzü kabartması güneş ışınları ters açıdan geldiğinde belirginleşiyor. Bu figür bize ilk etapta Adıyaman - Nemrut yolundaki üç boyutlu heykelleri hatırlattı. Nemrut eteğindeki yerleşim birimine ve Tatvan kalesine giden yolu belirlemek için bu taşlardan yararlanılmış. Çünkü Bizans döneminden önce Nemrut dağı eteğinde bir yerleşim birimi olduğunu tahmin ediyoruz. Nemrut’un develerini de, Tatvan’dan bu yerleşim birimine bağlayan yol güzergahında yapılan uygulamalar olduğunu tahmin ediyoruz."
Taşların değişik örneklerinin Roma ve Hititler’de de bulunduğunu dile getiren Pektaş, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapacaklarını, sonuçlarını yayımlayacaklarını bildirdi.