Güncelleme Tarihi:
13 Mart’ta yürürlüğe giren TCK’nın 122’nci Maddesi, nefret suçlarının kapsamını daralttığı, ispatı zorlaştırdığı için eleştiriliyor. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, yeni yasanın beklentilerin çok altında kaldığını söylüyor: “Yeni düzenlemede suç oluşturan hareketler, eskiden de mevcuttu. Öngörülen cezaların miktarı arttı. Nefret suçlarıyla ilgili bir değişiklik yapılmaksızın, ayırımcılıkla ilgili mevcut maddenin başına nefret eklendi.” Karan, Alevi olduğu için işe alınmayan birinin ayırımcılık nedeniyle bunu ispatlaması zaten zorken nefret duyulduğu için işe alınmadığını ispatlamasının çok daha zor olduğunu söylüyor.
BAŞKA ÜLKELERDE NASIL
- Ev yakmak suç. Ama evin sahibi Yahudi olduğu için evin yakıldığı durumda, başka ülkelerde suçun nefret saikiyle işlenmesinden dolayı ceza artırılabiliyor. Bizdeki maddede dava açılması bile çok zor.
- Yeni maddedeki nefret suçunda “cinsel yönelim ve etnik kimlik” yer almıyor. Bu nedenle Türkiye’de yoğun olarak yaşanan nefret suçu örnekleri de maddenin kapsamına girmiyor.