Nefes kesen 3’lü zirve

Güncelleme Tarihi:

Nefes kesen 3’lü zirve
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2010 00:00

Ankara’da dün sürpriz zirvelerle olağanüstü bir trafik yaşandı. Cumhurbaşkanı Gül’ün Şûra üyelerine vereceği öğle yemeği öncesi Başbakan Erdoğan Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüştü.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI'NDAN YAŞ ÜYELERİNE YEMEK / WEB TV

Ardından Gül ve Erdoğan bir araya geldiler. Yemek sonrası ise kuvvet komutanları ayrılınca Gül, Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ içeride kalarak 3’lü bir zirve gerçekleştirdi. 1 saat 25 dakika süren 3’lü zirveyle heyecan iyice yükseldi. 

BALYOZ Darbe Planı iddialarının gölgesindeki 11 asker, 3’üncü Ordu Komutanı Saldıray Berk ile ‘internet andıcı’ndan ifadesi istenen 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın durumları nedeniyle son yılların en kritik Yüksek Askeri Şûra’sında (YAŞ) dün görülmemiş başdöndürücü bir trafik yaşandı.
Nefes kesen trafiğin kalbi ise Dışişleri Konutu’nda attı. YAŞ’ın 3’üncü gününe sadece albayların generalliğe terfilerinin görüşüleceği beklentisiyle girmeyi bekleyen Ankara, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın önceki akşam ‘internet andıcı’ ile ifadeye çağrılmasının şokuyla güne başladı. Normalde teamül, Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanacağı yönünde idi. Ancak, son gün artık bir klasik haline gelen Şûra yemeği öncesi ortalık bir anda hareketlendi.

İlk zirve yemek öncesi

Yemek öncesi Başbakan, Şûra toplantısından çıkarak kendi resmi konutunda Şûra’nın diğer sivil üyesi olan Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile ayrı görüşme kararı aldı. Sonra da, hemen yanıbaşındaki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konut olarak kullandığı Dışişleri Rezidansı’na geçti. Ardından, aynı zamanda TSK’nın da Başkomutanı olan Gül, Erdoğan ile bir saatlik görüşme gerçekleştirdi. Yemek sonrası yine hareketlilik hissedildi.
Kuvvet komutanlarının yemekten ayrılması sonrası Gül, Erdoğan ve Başbuğ’un içeride kalarak 3’lü bir zirve gerçekleştirdi. 1 saat 25 dakika süren 3’lü zirveyle başkentin tansiyonu iyice yükseldi. 3’lü zirvenin ardından Başbakanlık Konutu’na geçen Erdoğan, telefonla Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in konuta gelmesini istedi. Başkentte, heyecan doruk noktaya çıkarken, Cumhurbaşkanı Gül, Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof’un basına açık “Güven Mektubunu” sunması sırasında sorular üzerine, “Herşey yolunda. Sadece durum değerlendirmesi yaptık” açıklamasıyla tansiyonu düşürmeye çalıştı.

Iğsız’dan kaynaklandı

Kulislerde bu yoğun trafiğin özellikle Iğsız’ın önceki gün sürpriz bir şekilde Şûra’nın tam ortasında ifadeye çağrılmasının yarattığı dalgalanmadan kaynaklandığı belirtiliyor. Normalde Kara Kuvvetleri’nin başına gelecek Orgeneral Iğsız’ın bu ifade daveti ile atamasının tehlikeye düştüğünü iddia edenler de olsa, bazı kaynaklara göre ise bir sorun yok. Dünkü görüşmelerde de, Iğsız konusunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, yargıya saygılı olduğunu ifade etmekle birlikte zamanlama açısından bazı sitemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!