‘Neden suç duyurusu yaptın?’diye yargılama kararı verdiler

Güncelleme Tarihi:

‘Neden suç duyurusu yaptın’diye yargılama kararı verdiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 00:00

Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca, Ergenekon’la bağlantılı olduğu iddiasıyla, Eminağaoğlu’nun Yargıtay’daki dahili telefonu ve cep telefonları dinlenmişti. Eminağaoğlu, Ergenekon savcılarının yürüttüğü soruşturmada aklanmasının ardından, hakkında soruşturma yapan 3 müfettişe (Mehmet Arı, İbrahim Kır, Sefer İlker Alp) kendi adına, bütün hâkim ve savcılara dinleme yaptıran Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve 1’inci sınıf müfettişler hakkında ise YARSAV adına şikâyette bulunmuştu. Eminağaoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusu yapmıştı. Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı’nın yanıt vermemesi üzerine, soruşturma izni verilmemesi ve dinlemelere dayanak olan Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin iptali için Danıştay’a 2 ayrı dava açmıştı.

Kim soruşturacak?

Danıştay, konuya ilişkin, önce yürütmeyi durdurma, ardından da iptal kararı verdi. Bu karar çerçevesinde, Teftiş Kurulu’nun Başkanı, yardımcıları ve birinci sınıf müfettişlerine soruşturma açılması gerekiyor. Ancak bu kişilerin tamamının soruşturulmasının zorunlu olması ve HSYK’ya bağlanan Teftiş Kurulu’ndan birçok müfettişin Yargıtay üyesi olması nedeniyle, soruşturmayı kimin yürüteceği konusu, bir soru işareti olarak ortaya çıktı. Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmayı yapan müfettişlerden Mehmet Arı ve İbrahim Kır zaman içinde Yargıtay üyesi oldu. Bu 2 müfettiş hakkındaki olası soruşturmayı Yargıtay 1’inci Başkanlık Kurulu’nun yapması gerektiği belirtildi. Ancak Arı, şu anda, YARGI-SEN’in kapatma davasının temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi’nin üyesi. Bakanlık yetkilileri, Danıştay kararının henüz tebliğ edilmediğini, tebligatın ardından konunun değerlendirileceğini, bir üst kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edilebileceğini belirttiler. Teftiş Kurulu’nun, yürütmeyi durdurma kararının ardından “ön inceleme” yaptırdığı ve “İşlem yapılmasına yer yok” kararı verildiği de anlaşıldı.

3 yılla yargılanacak

Danıştay teftişe teftiş isterken, Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu konuda suç duyurusunda bulunduğu için Eminağaoğlu’nun “Gizliliği ihlalden” yargılanmasına karar verdi. Eminağaoğlu, yeni adli yılda 1-3 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Eminağaoğlu her iki kararla ilgili şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Anayasa değişikliği ile sadece tabela değişikliği yoluyla HSYK Teftiş Kurulu’na dönüştü. Danıştay kararıyla HSYK Teftiş Kurulu’nun tamamı teftişlik oldu. Ama şimdi teftişi kimin yapacağı belli değil. Ben Danıştay’da dava açarken, yargıçların dinleme kararıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapmıştım. ‘Şimdi neden suç duyurusu yaptın’ diye Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi hakkımda yargılama kararı verdi. Hukuka uygun dinleme kararları üzerinden infial yaratıyormuşum. ‘Kral çıplak’ dediğim için’ yargılanacağım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!