Neden Cuma namazı olarak gösterildi

Güncelleme Tarihi:

Neden Cuma namazı olarak gösterildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 14:26

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti iç istihbarat teşkilatı, 3 bin 656 Müslümanı fişledi. Bu insanların fişlenmesinin nedeni ise Cuma namazına gitmesi olarak gösterildi.

Haberin Devamı

Eyalet İçişleri Bakanlığı tarafından ekim ayında görevlendirilen 6 kişilik bağımsız inceleme komisyonu, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın yaptığı fişlemeler üzerindeki incelemesini tamamladı.
Aşağı Saksonya’da iç istihbarat teşkilatının bazı gazetecileri "aşırı solcu" şüpheli gibi fişleyip haklarında teknik takip yaptığının ortaya çıkmasının ardından başlatılan incelemede, Müslümanlara yönelik de çok sayıda hukuk dışı fişleme yapıldığı gün yüzüne çıktı.

Komisyon çalışmalarında, en az 13 Müslüman gencin de reşit olmadan fişlendiği ortaya çıkan raporda, “Sadece düzenli olarak Cuma namazına gitmesine dayanarak bir kişinin anayasaya aykırı faaliyetler içerisinde olduğu yönündeki şüphe belirsizdir” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca hukuki dayanaktan yoksun ya da tartışmalı olan 791 kişi hakkındaki kayıtların derhal silinmesi talep edildi. Komisyon bu kayıtların tutulmasının, Aşağı Saksonya Anayasa Koruma Teşkilatı’nın görev ve sorumlulukları çerçevesinde görülemeyeceği sonucuna vardı. Daha önceki yıllarda bu takibin durdurulması ve kayıtların silinmesi gerektiğine ancak bunun yapılmadığına dikkati çekildi. Komisyon, bu kişiler hakkındaki kayıtların da silinmesini önerdi.
Komisyonun çalışması, 631 Müslüman hakkında daha önceki yıllarda başlatılan takibin, somut bir şüphe bulunamamasına rağmen sürdürüldüğünü ortaya çıkardı.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde 2013 yılı başında iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, iç istihbarat teşkilatının önceki yıllardaki faaliyetlerini mercek altına alarak, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reforma gitmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Bu konuda da ayrı bir komisyon kuran ve reform önerileri geliştiren eyaletteki koalisyon hükümeti, öneriler ışığında Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın görev ve sorumluluklarını belirleyen yasada değişiklik yapmayı planlanıyor.

Almanya’nın 16 eyaletinde iç istihbarattan sorumlu olan Anayasayı Koruma Teşkilatlarının uzun süredir Müslümanları potansiyel şüpheli olarak görmeleri, aşırı sağ tehdidi küçümsemeleri ve teşkilatların kullandıkları bazı muhbirlerin aşırı sağcı çevrelerle yakın ilişkisi tepkilere neden olmuştu. Tüm bu gelişmeler sonrası iç istihbarat teşkilatlarında reforma gidilmesi çağrıları hız kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!