Güncelleme Tarihi:
Şimdi bu tarz sorularda önceklikli olarak Allah dediğimizde neyi anladığımızı net bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor. Kuran'a baktığımızda Allah'ın ezeli ebedi eşi ve benzeri olmayan tek yaratıcı tek varlık olduğunu görüyoruz. Dolasıyla içinde bulunduğumuz evrene baktığımızda bütün bu muazzam sistemi incelediğimizde, bu sistemin, bu yaradılışın ancak tek bir ilah tarafından yapılmasının zorunlu olduğu karşımıza çıkıyor.
Kuran-ı Kerim'de Enbiya suresi 22. ayette eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilahlar olsaydı fesada uğrardı bozguna uğrardı ifadesi görülmektedir.
Felsefi olarak şöyle düşünelim eğerki birden fazla ilah olursa öncelikli olarak Kuran'ın ortaya koyduğu şekilde eşsiz benzersiz bir ilah olması söz konusu olmayacaktır. Mantıksal olarak bu kendi içerisinde çelişkili bir ifadedir. Evli bekarlar ya da dörtgen üçgenler şeklinde ifade edilebilecek çelişkiler gibi bir çelişkidir.
Şöyle düşünelim eğer yerde gökte birden fazla ilah olsaydı ve bu ilahlık özelliklerine sahip varlıklar kendi aralarında bir mücadeleye girselerdi hangisinin istek ve aruzları yerine gelecekti?
Çünkü birden fazla ilah olması durumunda kaçınılmaz olarak ayrılık ortaya çıkacaktır. Örneğin ilahlardan bir tanesi gök yüzünü kırmızı bir diğeri gök yüzünü mavi yapmak istediği durumda. Ya da evrendeki yasaları bir ilah ortadan kaldırıp bir başka ilah farklı yasaları ortadan kaldırmak istediğinde. Bu tarz durumlarda evrende bir kaosun bir düzensizliğin bir bozulmanın olması kaçınılmazdır. Bir ilah eğer ki bir başka ilaha karşı güç yeteribilecek bir kudrete sahipse onu zaten ortadan kaldırmaya çalışacaktır.
Bir başkası tarafından yok edilebilen bir varlıkta ilah olamayacağına göre buda felsefi olarak mantıki olarak kendi içerisinde çelişki ortaya koymaktadır.
Alemdeki düzene ve muazzam yapıya baktığınızda tüm bunların yaratıcı tek bir varlık tarafından var edilmiş olmasının zorunluluğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.