Güncelleme Tarihi:
THE GUARDIAN: Neandertaller içimizde
Neandertallerle Homo Sapienlerin, yani bugün bildiğimiz anlamda insanların, DNA’larını karşılaştıran bilim insanları, insan DNA’sının yüzde 4’ünün kökeninin Neandertallere kadar dayandığını gösterdi.
Afrika kıtasının dışında yaşayan insanların büyük bir bölümünün genlerinin temelinde Neandertal genleri olduğunu ifade eden bilim insanları bu durumun, Homo Sapienlerin göçünden sonra iki grup arasında yaşanan çapraz üremeden kaynaklandığını ifade etti.
Antropologlar uzun bir zamandır ilk insanların Neandertallerle eşleştiğini ifade ediyordu ancak son araştırma bugüne kadar elde edilen en güçlü kanıt oldu. 60 bin yıl önce bugünkü Mezopotamya topraklarında iki grubun karşılaşmış olduğunun altını çizen araştırmacılar, ilk insanların 80 bin yıl önce Afrika kıtasını terk edip Avrasya’ya doğru yayıldığını belirtti. Neandertallerin soyunun 30 bin yıl önce tükendiği düşünüldüğünde iki grubun bir arada yaşamış olması söz konusu.
Yeni fosil analizlerine dayanan araştırmalar, tarih öncesi insanlar ile Neandertaller'e ait genlerin yüzde 1 ile 4 oranında bugünkü Asya ve Avrupa ırklarına miras kaldığını ortaya koydu. Tarih öncesi insanlar ile Neandertaller'in bundan 50 bin ile 80 bin yıl önce bir araya geldiği düşünülüyor.
BBC: İngiltere’de sandık şaşırtmadı
İngiltere’de 650 sandalyelik parlamentoda 573 sandalyenin dağılımının netleşmesinin ardından Muhafazakarlar’ın Avam Kamarası’nda çoğunluğu elde edecekleri neredeyse kesinleşti ancak partinin salt çoğunluğa ulaşabilmesi beklenmiyor. Parti lideri David Cameron, “İşçi Partisi hükümetinin yönetme kapasitesini kaybettiğinin ortada olduğunu” söyledi.
TSİ 08:47 itibariyle oy ve sandalye dağılımı şöyle oldu: Muhafazakarlar, oyların yüzde 36.4’ünü aldı ve 275 sandalye elde etti (değişim +83), İşçi Partisi oyların yüzde 28.7’sini aldı ve 225 sandalye elde etti (değişim -77), Liberal Demokratlar ise oyların yüzde 22.7’sini aldı ve 48 sandalye elde etti (değişim -6). Herhangi bir partinin salt çoğunluğu elde etmek için mecliste en az 326 sandalyeye ulaşması gerekiyor.
Gidişat bu yönde olursa İşçi Partisi’nin yaklaşık 90 milletvekili kaybetmesi bekleniyor ancak Başkan Gordon Brown her şeye rağmen İngiltere’nin “güçlü, istikrarlı ve ilkeli bir hükümete kavuşmasında” rol oynamak istediğini söyledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada Brown’un bir koalisyon hükümeti kurma çabasında olduğu ifade edildi.
Ancak gölge dışişleri bakanı William Hague, Brown’un, Liberal Demokratlarla bir anlaşma yapma çabasının “utanmaz bir siyasi hareket” olacağını söyledi.
Öte yandan meclis matematiği an itibariyle böyle bir koalisyon için iki partinin yeterli sandalyeye sahip olamayacağını gösteriyor.
THE WASHINGTON POST: Şehzad yavaş yavaş radikalleşmiş
New York’ta Times Meydanı’ndaki bombalı saldırı girişiminin şüphelisi Faysal Şehzad’ın ABD’ye öfkeli olduğu için böyle bir harekette bulunduğu ifade edildi. Yetkililer, Şehzad’ın defalarca anavatanı Pakistan’a gidip geldiğini ve son olarak ülkede bulunan Taliban militanları arasında eğitim aldığını belirtti.
Şehzad’ın radikalleşme sürecinin yavaş yavaş ve kendiliğinden olduğunu söyleyen yetkililer, şüphelinin radikal bir din adamıyla bağlantıya geçmek, militan İslam’a yönelmek ya da hayatında büyük bir sorun yaşamak gibi tipik sebepler yüzünden bu saldırıyı planlamadığını ifade etti.
ABD’li yetkililer, Şehzad’ın sorguları sırasında verdiği ifadelerden hareketle bir portresini oluşturmaya çalıştıklarını, bu sayede Connecticutlı bir öğrenci ve genç babadan Times Meydanı’na bomba yerleştiren bir adama geçişin nasıl olduğunun anlaşılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.
YEDIOTH AHRONOTH: Savaş suçları yargıcı hakkında ırkçılık iddiası
Yedioth Ahronoth gazetesi İsrail’in Gazze Operasyonu raporunu hazırlayan ve hem İsrail hükümetinin hem de Hamas’ın savaş suçları işlediğini ifade eden Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone’un, Apartheid rejimi sırasında en az 28 siyahi tutukluyu idama gönderdiğini yazdı.
“İsrail’i ve İsrail ordusunun insan haklarını ihlal ettiğini söylerken, Goldstone aynaya bakmayı unuttu” ifadesini kullanan gazete, yaptıkları araştırmada Goldstone’un 20’nci yüzyılın en acımasız rejimlerinden birinin ırkçı politikalarında aktif rol oynadığının ortaya çıktığını yazdı.
Habere göre Yargıç Goldstone, 1980’li ve 1990’lı yıllarda birçok siyahı idama gönderdi. Goldstone’un bu olayları gizlemediğini ve yaşananların etkisiyle daha sonraki dönemde idam karşıtı olduğunu da hatırlatan gazete, bu cezaların çoğunun cinayet gibi suçlar karşılığında verildiğini belirtti.
Apartheid rejimi döneminde ülkenin üstün konumda olan azınlık beyazları idam cezalarını desteklerken, siyahi çoğunluk idama şiddetle karşı çıkıyordu.
REUTERS: Obama’dan Cumhuriyetçilerin değişiklik teklifine hayır
ABD Başkanı Barack Obama, Perşembe günü yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Parti’nin Wall Street reformuna getirdiği değişiklik tekliflerini reddetti.
Obama, ABD Senatosu’nun gündeminde olan yasayla ilgili Cumhuriyetçilerin tekliflerinin “tüketici koruma mekanizmalarını tahrip edeceğini” söyledi ve milletvekillerinden bu teklifi reddetmelerini istedi.
Obama yaptığı yazılı açıklamada “Wall Street lobicileri tarafından yazılmış böyle değişikliklerin reforma dönüşmesine izin vermeyeceğim. Senato’ya tüketici koruma mekanizmalarını zayıflatacak bu teklife ‘hayır’ demelerini ve Amerikan halkının yanında durmalarını tavsiye ediyorum” dedi.