Oben KIRDÖK/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 13:53
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, din eğitimi ile meslek liselerinin birbirinden ayrılmasını isteyip, “Bu ülkede ne zaman mesleki eğitimle ilgili bir adım atılmaya çalışılsa, İmam Hatip Liseleri (İHL) duvarına toslamak ne kadar hüzün verici bir durum” dedi.
TÜRKONFED’in her yıl bir ilde yaptığı Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin 10’uncusu bu yıl ‘Ekonominin Yeni Darboğazı, Yetişmiş Ara Eleman. Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Politikalar’ başlığıyla Adana’da düzenlendi.
Mesleki eğitimin ülke için önem ve gerekliliğinin tartışılacağı zirveye TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Petrol Ofisi Genel Müdürü Jan Nahum, bölgesel sanayici ve iş adamları federasyonlarının başkanları, Adana’daki odaların başkanları ve iş adamları katıldı. Hiltonsa Oteli’ndeki zirvenin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, mesleki teknik eğitim konusunu bu yılki zirvenin ana teması olarak belirlediklerini açıkladı.
KOBİ’lerin en temel ihtiyaçlarından birisinin nitelikli ara eleman olması, bunu karşılamanın yolunun da kaliteli mesleki teknik eğitimden geçmesi, mesleki teknik eğitimin işsizlik oranını aşağılara çekme potansiyeline sahip olması, ülkemizin AB karşısındaki en önemli kozu olan genç nüfusun, eğitimli, nitelikli olmasını ve bunun gerçek bir avantaja dönüşmesini sağlaması nedeniyle mesleki teknik eğitime önem verdiklerini dile getiren Beysel, mesleki eğitimle ilgili tartışmaların imam hatip liseleri tartışmalarından ayrılamamasına dikkat çekti. Bunun son örneğinin bir süre önce toplanan Milli Eğitim Şurası’nın meslek liseleriyle ilgili aldığı tavsiye kararında görüldüğünü hatırlatan Beysel, “Önce katsayılarla ilgiliymiş gibi başlayan tavsiyelerin hedefinin, İHL’lilerin üniversiteye girişini kolaylaştırmak olduğu imajı ön plana çıktı ve bir çok tepkiye neden oldu. Bu ülkede ne zaman mesleki eğitimle ilgili bir adım atılmaya çalışılsa, imam hatip liseleri duvarına toslama ne kadar hüzün verici” diye konuştu.
‘ÇEKİNİYORUZ’
İş dünyasının bu nedenle çekimser kaldığını da vurgulayan Beysel, şunları söyledi:
“Ne acıdır ki biz sanayici ve iş adamları olarak üretimin ve verimliliğin çok önemli bir unsuru olan mesleki teknik eğitime imam hatip liseleri tartışmalarının içine çekileceğimiz endişesiyle yeterince odaklanamıyoruz. Bırakın TÜRKONFED Başkanlığını, ben bir vatandaş olarak bu durumdan son derece rahatsızım. Teknik bir meslek sahibi olup rekabet ortamında çalışan iş dünyasına ara eleman yetiştirme amacını güden bir eğitim felsefesinin din eğitimiyle aynı platformda tartışılmasının Türkiye’ye zarar verdiği anlaşılmalıdır artık.”
MESLEKİ EĞİTİM-İSTİHDAM İLİŞKİSİ
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ise konuşmasında eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına dikkat çekti. İnsan kaynaklarının artık rekabet gücünün en temel unsuru konumuna geldiğini vurgulayan Sabancı, “Bu da eğitimi önemli bir gündem maddesi haline getiriyor. Ne yazık ki bu konuda olumlu şeyler söyleyebilmekten uzaktayız. Oysa ülkemizde eğitimin ekonomik gelişime yapabileceği katkının en üst düzeye taşınması gerekiyor. Örneğin mesleki ve teknik eğitim sisteminin, sanayi ve hizmet sektörleri için yüksek nitelikli ara kademe insan gücü yetiştirmesine bugün şiddetle ihtiyaç var. Bu amaçla meslek okullarının kalitesinin iyileştirilmesi, meslek okulu-istihdam ilişkisinin etkin şekilde kurulması ve mezunların iş hayatına atılmalarının desteklenmesi gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından zirvede ODTÜ Öğretim görevlisi Dr. Hakan Yılmaz’a TÜRKONFED tarafından hazırlattırılan ‘Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Mali Analiz ve Finansman Önerileri Raporu’ açıklandı. Zirveye katılan uzmanlar ve federasyonların başkanları, rapordaki öneriler ve bunların finansmanını sağlayacak yöntemlere yönelik görüşlerini dile getirdi.