Güncelleme Tarihi:
Kargıpınarı Beldesi’nde oturan ve 1995'ten beri Bağ-Kur emeklisi olan 70 yaşındaki Ali Uysal, kaybettiği nüfus cüzdanını çıkartmak için gittiği Nüfus Müdürlüğü’nde nüfusta kaydı bulunmadığı söylenince şoke oldu. Yaptığı araştırmada, yanlışlıkla başkasının nüfusuna kaydolan, bu kişinin ölmesinden sonra çocuğunun veraset ilamı çıkarırken, kendisinin kaydını görerek mahkeme kararıyla sildirdiğini öğrenen Mehmet Uysal, 3 yıldır yaşadığını ispata çalışıyor. Bu nedenle 3 yıldır emekli maaşı kesilen ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Ali Uysal, mahkemenin sonuçlanmasını ve emekli maaşı ile sağlık hizmeti hakkına bir an önce kavuşmayı bekliyor.
3 çocuk sahibi Zeynep ve Mehmet Uysal çiftinin tek erkek çocuğu olan Ali Uysal, 1936’da dünyaya geldi. 1940’da annesini, 1948’de de babasını kaybeden Uysal’ın ve 2 kızkardeşinin uzun yıllar nüfus kaydı yapılmadı. Ailesinin maddi durumu kötü olduğu için okula gönderilmediğini, küçük yaşta çiftliklerde çalışmaya başladığını belirten Ali Uysal, askerlik çağının yaklaştığını düşünüp, çalıştığı çiftliğin sahibinin yardımıyla 1952’de Silifke Nüfus Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Anne ve babasının öldüğünü ve kimlikleri bulunmadığını anlatan Ali Uysal ile birlikte 2 kızkardeşine de nüfus cüzdanı çıkarıldı. Ancak, bu işlemler sırasında Uysal kardeşlerin kayıtları babaları ile aynı adı ve soyadı taşıyan başka bir Mehmet Uysal’ın nüfusu üzerine yapıldı.
Ali Uysal, 1956’da vatani görevini yapmak üzere askere gitti, 24 ay askerliğin ardından terhis olduktan sonra da narenciye ticaretine atıldı, tarla kiralayarak çiftçilik yaptı. Narenciye ürünleri alım- satımı yaparken vergi mükellefi olarak Bağ-Kur’a kaydolan Ali Uysal’ın gerek vergi dairesi, gerekse Bağ- Kur Müdürlüğü ve diğer resmi dairelerdeki işlemlerinin tamamında mevcut nüfus kaydı bilgileri dikkate alındı. Bağ- Kur’a 1973’te kaydolan Uysal, 1995’te emekli oldu, 3 yıl öncesine kadar da düzenli olarak emekli maaşını almaya başladı.
‘SEN ASLINDA YOKSUN’
Ali Uysal, 3 yıl önce her ay olduğu gibi Halk Bankası Erdemli Şubesi’ne emekli maaşını almak için gitti. İşlemler sırasında memurun kimlik sorması üzerine cebini kontrol ettiğinde nüfus cüzdanını kaybettiğini fark eden Uysal, yenisini çıkartmak için Erdemli Nüfus Müdürlüğü’ne gitti. Görevli memur, Uysal’a, nüfusta kaydının olmadığını belirtip, “Amca sen yaşamıyorsun. Mahkeme kararıyla kaydını sildirmişler. Türkiye Cumhuriyeti’nde kaydın filan yok” açıklamasını yaptı. Şoke olan Uysal, kayıtlı olduğu Silifke Nüfus Müdürlüğü’ne başvurduğunda da aynı cevabı aldı. Uysal yaptığı araştırma sonucu, vefat eden babası Mehmet Uysal ile aynı adı taşıyan tanımadığı bir kişinin nüfusuna kaydedilmiş olduğunu öğrendi.
VERASET İLAMI ORTAYA ÇIKARDI
Bu kişinin ölümüyle, çocuklarının veraset ilamı çıkarmak amacıyla mahkemeye başvurduklarında, kenindisinin de mirasçı olarak görünmesi üzerine, gerçek mirasçıların mahkemeye dava açarak kendisini nüfustan sildirdiklerini kaydeden Ali Uysal yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Beni ve kızkardeşlerimi, babamızla aynı adı taşıyan kişinin üzerine kaydetmişler. Ne iş yaptığını, kim olduğunu bilmediğim, tanımadığım bu kişi 1962’de ölmüş. Ancak çocukları, öldüğü yıl değil de 35 yıl sonra, 1997’de veraset ilamı çıkarmışlar. Veraset ilamı sırasında nüfusta 2 Ali Uysal çıkmış. Biri ben, diğeri de ölen adamın gerçek oğlu. Tabii Ali Uysal, kendisi dışında kimsenin olmadığını şahitlerle kanıtlayıp, kayıtların düzeltilmesini istemiş, mahkeme kararıyla benim kaydımı iptal ettirmiş. Mahkeme bana da tebligat yapmış ama, haberim olmadığı için duruşmaya gitmeyince, nüfusa yanlışlıkla yazıldığım düşünülüp kaydım silinmiş. Veraset ilamıyla yanlışlık fark edildi ancak, bu kez ben mağdur oldum. Emekli maaşının yanı sıra sağlık hizmeti de alamaz oldum, 60 yaşındaki astım hastası eşim Meryem’i de muayene ettiremiyor, tedavisini yaptıramıyorum.”
DAVANIN SONUÇLANMASINI BEKLİYOR
Ali Uysal nüfus kaydını incelediğinde, babası ile annesinin de 3 çocukları olmasına rağmen ‘evlatsız’ gözüktüğünü söyledi. Yıllar sonra ortaya çıkan yanlışlığın hayatını alt üst ettiğini belirten Uysal, bu durumun düzeltilmesi için Silifke Asliye Ceza Mahkemesi’nde açtığı davanın sonuçlanmasını bekliyor. Evlerinin bahçesindeki ahırda beslediği 2 ineğin sütüyle geçimlerini sağlamaya çalıştığını anlatan Uysal, bu yanlışlığın kendi nüfuslarına kayıtlı 3 çocuğunu da etkilediğini belirterek, kayıtların en kısa sürede düzeltilmesini istedi.
Nüfus Müdürlüğü yetkilileri de, mahkeme kararına göre kaydın yapıldığını, Ali Uysal’ın açtığı davanın sonucuna göre de, kayıtları düzeltebileceklerini söyledi.