"Ne diyor anayasa? '5 yılda bir seçilir'. Bitti, o kadar"

Güncelleme Tarihi:

Ne diyor anayasa 5 yılda bir seçilir. Bitti, o kadar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 15:21

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmalarla ilgili, “Cumhurbaşkanlığının seçimi ile ilgili yasada düzenleme yapılacakmış. O yasa cumhurbaşkanlığı süresini belirleyen yasa değil. O yasada cumhurbaşkanı adayları nasıl çıkacak ortaya, seçim propagandasını yaparken gelir kaynaklarını nereden bulacaklar, halka ne söyleyecekler, ne zaman başvuracaklar... Bununla ilgili kuralları belirliyor. Cumhurbaşkanlığı süresiyle ilgili kurallar anayasada yer alır. Ne diyor anayasa? '5 yılda bir seçilir'. Bitti, o kadar” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfınca Vedat Dalokay Kokteyl Salonu'nda düzenlenen Geleneksel Aşure Günü etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasına “Sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum, onur duyuyorum” diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, dün de Konya'da gerçekleştirilen Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne katıldığını hatırlattı.

Hz. Mevlana'nın da Hünkar Hacı Bektaş Veli gibi “72 millet birdir bize” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, onların medeniyete ışık saçan evrensel değerler olduklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, İslamiyette, kinin olmadığını, herkesi kucaklamanın esas alındığını, acılarla, kinle yola çıkmanın Müslümanlıkta bulunmadığını söyledi.

'İşin özü budur, biz bu özden geliyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, bu özlerini bütün eleştirilere rağmen yitirmeyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, aşurenin birbirinden farklı ürünün biraraya gelmesinden oluştuğunu, güzelliğinin de bundan geldiğini, toplumlarında farklılıklarıyla güzel olduğunu, ayrışmak değil, kaynaşmak için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

“Kişiye göre düzenleme yaparsanız hukuka ihanet edersiniz”

Konuşmasında cumhurbaşkanlığının görev süresi tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin yapılan yasal düzenlemeyi ve referandum sürecini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“(Hayır efendim, 5 yıl değil, 7 yıl olsun) diyorlar. Niye milletten korkuyorsunuz, niye millete gitmekten korkuyorsunuz? Dünyada hiçbir demokrasi yoktur ki bir kişiye makam yaratmak için 7 yıllık süre olsun. Ne demek oluyor bu? (Ben başbakanım, daha benim başbakanlık sürem dolmadı. Onun bir keyfini çatayım, sürem dolsun AKP'nin tüzüğünde öngördüğü süre de dolsun, sonra ben başka bir yerde başka bir keyif çatayım). Nerede? (Cumhurbaşkanlığında). Nereden çıkıyor böyle bir şey? Doğru değil ki. Kişiye göre anayasa olmaz, hukuk olmaz. Hukuk herkes için geçerli bir kavram. Kişiye göre düzenleme yaparsanız hukuka ihanet etmiş olursunuz, demokrasi geleneğine ihanet etmiş olursunuz. Doğru değildir bu.

Haberin Devamı

Şimdi cumhurbaşkanlığı seçiminin süresini belirlemek için önümüzdeki günlerde bir yasa getireceklermiş. Hangi yasa? Cumhurbaşkanlığının seçimi ile ilgili yasada düzenleme yapılacakmış. O yasa cumhurbaşkanlığı süresini belirleyen yasa değil. O yasada cumhurbaşkanı adayları nasıl çıkacak ortaya, seçim propagandasını yaparken gelir kaynaklarını nereden bulacaklar, halka ne söyleyecekler, ne zaman başvuracaklar... Bununla ilgili kuralları belirliyor. Cumhurbaşkanlığı süresiyle ilgili kurallar anayasada yer alır. Ne diyor anayasa? '5 yılda bir seçilir'. Bitti, o kadar. İstisna olabilir mi? Olabilir tabii. Nerede koyacaksınız istisnayı? Anayasada koyacaksınız. Diyeceksiniz ki '5 yılda bir sayılır, ama mevcut cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır'. Geçici madde koyarsınız. Böyle bir madde kondu mu? Hayır, yok böyle bir madde.”

Haberin Devamı

Bir hukuk normunun aynı düzeydeki bir başka hukuk normuyla değiştirilebileceğini, belirten Kılıçdaroğlu, “Kanunla anayasada değişiklik yapamazsınız” diye konuştu.

Anayasada değişikliği ile cumhurbaşkanını halkın seçeceğini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Millete ne diyecek cumhurbaşkanı adayı? 'Ben daha iyi rektör atarım' mı diyecek? 'Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını ondan daha iyi atarım' mı diyecek? 'Yol yapacağım, köprü yapacağım, Türkiye'nin gelir düzeyini yükselteceğim' diye bir vaatte bulunamayacak. Cumhurbaşkanı yüzde 50-60 oy aldı seçildi diyelim. Arzu ederse bu cumhurbaşkanı gidecek Bakanlar Kuruluna, Başbakana soracak 'Sen kaç oyla seçildin kardeşim?' 'Yüzde 49 oyla seçildim. 'Çekil bakayım kenara ben bu milletten yüzde 60 oy aldım. Sen çekil kenara bundan sonra Bakanlar Kuruluna ben başkanlık yapacağım' diyecek. Anayasada var mı bu düzenleme? Var. Bu doğru mu? Doğru değil. Bizim demokratik geleneklerimize de parlamenter sisteme de uymuyor.”

Haberin Devamı

Anayasada bir düzenleme yapılırken bunun artı ve eksilerinin çok iyi tartışılması, uzman kişilere danışılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu yapılmayıp da 'Benim hırsım var, çıkarlarım var, ülkenin önemi yok, benim için. Ben istediğim düzenlemeyi yaparım' diye yola çıkarsanız işte ülkeyi bugün bu tür gereksiz tartışmaların içine sokmuş olursunuz. Geldiğimiz nokta da bu. Bu geldiğimiz doğru bir nokta değil, iyi bir nokta da değil. Bir hata yaparsanız hatalar zinciri arka arkaya geliyor. Bu mudur hukuk? Bu mudur adalet? Eskiye dönülmesi lazım. Yine cumhurbaşkanının parlamentodan seçilmesi lazım. Çünkü cumhurbaşkanlığı icra organı değildir. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eder, sembolik bir makamdır. Bizim hukuk sistemimizde de geleneklerimiz de böyledir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!