NBK: ’Anneannem’ gibi muhafazakár olduğu için Turkish Bank’a ortak olduk

Güncelleme Tarihi:

NBK: ’Anneannem’ gibi muhafazakár olduğu için Turkish Bank’a ortak olduk
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 00:00

Turkish Bank’ın yüzde 40’ını alan Kuveytli NBK, petrolde artış sonrasında oluşan servetin Türkiye’ye gelmesine aracılık yapacak.

Turkish Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Dabdoub, "Turkish Bank çok ’muhafazakar’, bugüne kadar onlardan daha muhafazakar olarak ’anneannemi’ gördüm" dedi.

TÜRKİYE’de finans sektörüne Turkish Bank’ın yüzde 40’ını alarak adım atan Kuveytli National Bank of Kuwait (NBK), finans dışındaki alanlarda yeni satın almalar yapacağı sinyalini verirken, Körfez Bölgesi’nde petrol fiyatlarındaki artış sonrasında oluşan servetin Türkiye’ye yatırıma gelmesine aracılık yapacağını açıkladı. NBK, iki hafta önce de Türkiye’ye yönelik 250 milyon dolar tutarında gayrimenkul fonu kurdu.

ANNEANNEM KADAR MUHAFAZAKAR: NBK’nın, Turkish Bank’ın yüzde 40’lık hissesini satın almasıyla oluşan yeni ortaklık yapısıyla ilgili basın toplantısında konuşan Turkish Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Dabdoub, Turkish Bank’ı almaya karar vermeden önce Türkiye’de Halkbank ve diğer bankaların satışlarıyla da ilgilendiklerini belirterek, "Yeni girdiğimiz bir pazarda çok büyük boyutlu bir banka almak istemedik. Turkish Bank’ı tercih etme nedenimiz boyutu ve kalitesi. Turkish Bank çok ’muhafazakar’, bugüne kadar onlardan daha muhafazakar olarak anneannemi gördüm. Bizim yapmıza uyuyorlar ama bankayı daha az geleneksel yapacağız" dedi.

TÜRKİYE BİRİKEN SERVETİ ÇEKEBİLİR: Dabdoub, Körfez Bölgesi’nde petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle çok fazla servet oluştuğunu ve Türkiye’nin bu servetten önemli oranda yatırım çekebileceğine de değindi. Körfez ülkelerinde, servet birikiminin 3 trilyon dolar olduğunu ve bunun 6 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini aktaran Dabdoub, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da önemli yatırım fırsatları bulunduğunu, istikrarlı ekonomisiyle bölgenin en önemli ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu kaydetti.

KOBİLER SATIN ALINABİLİR: Türkiye’de hem kendileri, hem de müşterileri için birçok yatırım fırsatının bulunduğunu kaydeden Dabdoub, müşterilerinden Türkiye’ye ilgi duyanların yatırımlarına aracılık yapacaklarını vurguladı. Bir soru üzerine de Dabdoub, Türkiye’de Körfez sermayesinin ihracat odaklı, büyüyen sektörler ve KOBİ’lere odaklanacağını ifade ederek, "Türkiye’de KOBİ’lerin genişlemek için sermayeye ihtiyacı var. Müşterilerimize küçük şirketlere yönelik satın alma fırsatı sunacağız" dedi.

FİNANS DIŞINDA YATIRIM YAPABİLİRİZ: Dabdoub, Körfez Bölgesi’nden Türkiye’ye gelecek yatırımlarla ilgili bir tahminde bulunamayacağını belirterek, Türkiye’nin doğrudan yabancı sermaye yatırımında 30 milyar doları yakalayacağını ümit ettiğini kaydetti. NBK’nın Türkiye’de finansta başka yatırımı düşünmediğini de aktararak, bünyelerinde özel hisse seneti yatırım fonu (private equity) bulunduğunu, bu fonun diğer alanlardaki fırsatları değerlendireceğini bildirdi.

HEDEF 2010’DA LİDERLİK: NBK’yı ortak alan Turkish Bank, 2010 yılına kadar 22 olan şube sayısını 80’e çıkararak orta ölçekli bankacılık alanında liderliği hedefliyor. Turkish Bank CEO’su Hakan Börteçene, stratejik planlarının yeni ortakları tarafından da benimsendiğini ifade ederek, "2012 yılında Turkish Bank’ın ulaşmayı hedeflediği rakamlara, yeni ortaklığın gücüyle 2010 yılında ulaşmayı hedefliyoruz. 2010 yılında 80 şubelik, Türkiye’nin lider orta ölçekli bankası olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Finansal kriz Türkiye’yi çok ciddi etkilemez

KÜRESEL finansal krizin Türk bankacılık sektörüne ektilerini de değerlendiren NBK Yönetim Kurulu Başkanı Dabdoub, "Türk finans sektörünü ciddi etkileyeceğini düşünmüyorum. Ama büyüme oranlarını yüzde 1-2 oranında düşürebilir. Doların durumu ise, hem Türkiye, hem de Ortadoğu açısından bir maliyet artış unsuru olur. Kriz Atlantik tarafında kalır. Bu tarafı çok etkilemez" dedi.

Gerekli ölçeği yakalarsak bireyselde de büyürüz

BİREYSEL bankacılıkta ölçeğin önemli bir unsur olduğunu belirten Turkish Bank CEO’su Hakan Börteçene, şunları söyledi: "Bankacılığımızda bireysel bankacılık ön planda değil. 2010’da gerekli ölçeği yakaladıktan sonra düşüneceğiz. Günün şartları elverir belki biz de hazır bir ağı satın alarak büyüyebiliriz. Ama belli bir ölçeğe ulaşmadan bireysel bankacılıkta liderliği hedefleyemeyeceğimizi düşünüyoruz. Ama mevcut müşterilerimizin her türlü ihtiyacına cevap veriyoruz."

250 milyon dolarlık gayrimenkul fonu

TURKISH Bank Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Özyol, NBK’nın iki hafta önce kendi ülkesinde 250 milyon dolarlık bir Türkiye gayrimenkul fonu kurduğunu, hala kaynak toplamakla meşgul olduklarını, süreç tamamlandıktan sonra Türkiye’de yatırım için harekete geçeceklerini aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!