Güncelleme Tarihi:
O, edebiyat dünyasının 'Mavi Gözlü Devi.'
Yüreğinde sevdaları, davaları, yasaklı kelimelerine rağmen yazmaya devam eden kalemi ve vatan hasretiyle geçmiş bir hayat Nazım Hikmet'inki.
1925'te 15 yıl hapse mahkum edilmesi sebebiyle Sovyetler Birliği'ne kaçmasıyla başlayan sürgün hayatı gel gitlerle ölümüne kadar devam etti.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
ANMA TÖRENLERİNDE BİR İLK
Tam 58 yıl sonra 2009'da tekrar Türk vatandaşlığı verilen, Nazım Hikmet için bugün birçok yerde anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerden belki de en önemlisi Moskova'da çünkü 47 yıldır ilk kez Moskova'daki anma törenlerini Türk Büyükelçiliği düzenledi. Nazım Hikmet'in Novadeviç Mezarlığı’ndaki kabri başındaki anma törenine çok sayıda sanatçı, Moskova'da yaşan Türkler ve işadamları katılıyor.
Anma törenine bu yıl ilk kez Türkiye'nin Moskova Büyükelçililiği evsahipliği yapıyor. Törende Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve sanatçılar konuşma yaptı. Anma töreninde Nazım Hikmet'in Türkçe ve Rusça şiirleri okunuyor. Mezarına karanfiller bırakılıyor, beyaz güvercinler uçuruluyor.
Nazım Hikmet'i anma törenlerinde Edip Akbayram da Moskova'da konser verecek.
İşte 'büyük usta'yı anmak isteyenler için düzenlenen diğer etkinlikler...
NAZIM İÇİN ŞARKILAR
İstanbul Kadıköy ve Maltepe'de iki şubesi bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi 3 Haziran'da başlayan ve tüm hafta sürecek etkinlikler düzenliyor.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeki Nazım Günleri boyunca şiir dinletileri ve Nazım'ın hayatından kesitlerin yanı sıra Nazım için şarkılar söylenecek.
NAZIM'IN ÇOCUKLUĞU OYUNCAK MÜZESİ'NDE
Hikmet’in çocukluk eşyaları İstanbul Oyuncak Müzesi’nde sergilenecek. Şairin ölümünün 47. yıldönümü için Nazım Hikmet Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen sergide, sanatçının çocukluk pelerini, hırkası, ayakkabısı, mama kaşığı ve Moskova’daki çalışma odasında bulunan oyuncaklar yer alıyor.
Nazım Hikmet’in çocukluğunun önemli bir bölümü, Göztepe semtindeki Taşmektep Sokağı’nda geçmiştir. Bu sergiyle şairin çocukluğu koşup oynadığı Göztepe’de yıllar sonra yeniden canlanıyor…
Oyuncak Müzesi’nin kurucusu şair ve yazar Sunay Akın, sergiyle ilgili şunları söyledi:”Nazım Hikmet oyuncakları çok severdi. Nerde bir oyuncakçı dükkânı görse, ellerini camekâna bir çocuk gibi dayar, uzun süre seyre dalardı. Bu yüzden şiirlerinde ve yazılarında oyuncaklar çokça çıkar karşımıza. Örneğin, Beyoğlu’ndaki Japon Mağazası’nın vitrinindeki oyuncakları Orhan Selim imzasıyla yazdığı Akşam gazetesinde anlatır. Nazım Hikmet Vakfı’nın katkısıyla düzenlenen bu sergide, ünlü şair ilk kez bir oyuncak müzesinde yer alacaktır. Nazım Hikmet’in sergilenen eşyaları, yüz yıl önceki çocuk dünyasının izlerini taşıması açısından ayrıca önem taşıyor.”
Sergi, 4 Temmuz 2010 tarihine kadar İstanbul Oyuncak Müzesi’nde görülebilir.
İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe’deki Dr. Zeki Zeren Sokağı’nda pazartesi hariç hafta içi her gün 09.30–18.00 saatleri, haftasonu 09.30–19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
HAYDARPAŞA GARI'NDA NAZIM
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin merkez projelerinden Haydarpaşa Garı’nda Bahar, Nazım Hikmet’e ölümünün 47. yılında bir saygı, sevgi ve doğduğu topraklardan selam niteliğinde, 3 Haziran Perşembe günü başlayacak. İstanbul’un yoğun göçle değişen sosyal yapısının konu edildiği romanlardan, filmlere birçok esere esin kaynağı olmuş Haydarpaşa Garı, 3-6 Haziran tarihleri arasında İstanbul’un en yoğun kültür sanat merkezi olacak.
Nazım Hikmet ve göç temalı etkinlikler dizisinde, Haydarpaşa Garı sabah 11.00’dan gece yarısında kadar dört gün boyunca sanatın İstanbul’daki kalbi olacak. Tiyatro oyunları, dans performansları, film gösterimleri ve konserlerden oluşan program, tüm İstanbullu sanatsever tarafından ücretsiz takip edilebilecek.
İZMİR'DE NAZIM İÇİN KÜRSÜ
Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Nazım'ın serbest kürsüde anlatılacağı etkinliğin ardından, şair Ataol Behramoğlu ile müzisyen Haluk Çetin katılacağı Şiirlerle Şarkılarla Nazım Hikmet Programı gerçekleştirilecek.
Anma programına Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra, Besam İzmir Temsilciliği, Birleşik Metal İş İzmir Şubesi, Buca Emekli Sen, Cumalı Seferis Gökyüzü Derneği, Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği, Dil Derneği İzmir Temsilciliği, Edebiyatçılar Derneği İzmir Temsilciliği, Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, Egeli Kadın Yazarlar Platformu, Ege Kültür Platformu Derneği, İzmirli 68'liler Platformu, İzmir'i Sevenler Platformu, Kadın Yazarlar Derneği, Pen Yazarlar Derneği İzmir Temsilciliği, Tiyatro Evi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, TOBAV İzmir Temsilciliği ile Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği de katkı koyacak.
Anma etkinliği kapsamında, Kültürpark'taki İzmir Sanat'ın bahçesinde Nazım Hikmet Anıtı'nda saat 18.00'de bir anma töreni yapılacak. Törende, etkinliğe katkı koyan tüm kuruluşların temsilcileri serbest kürsü oluşturarak, ünlü şairle ilgili duygu ve düşüncelerini aktaracak.
Şiirlerle Şarkılarla Nazım Hikmet başlıklı anma programının ücretsiz olan ikinci bölümü Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde şair Ataol Behramoğlu ile müzisyen Haluk Çetin'in katılımıyla 20.00'de başlayacak.
NAZIM'A ORATORYO ANTALYA'DA
Aynı gün, Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından tasarlanan "Nâzım Hikmet Hapiste" heykelinin açılış töreni ise saat 18.00'da Karaalioğlu Parkı'ndaki birinci miradorda yapılacak.
Say'a dev orkestra ve koro eşlik ediyor
Piyanodaki güçlü ve sınırsız yorumu ile izleyici karşısına çıkacak Fazıl Say'a eserinde, Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Çoksesli Korosu eşlik edecek. Konserde ayrıca şiirde Genco Erkal, vokalde Sertab Erener, Güvenç Dağüstün, blok flüt İrem Alpay, Glockenspiel Elif Ceren Fitoz ve çocuk solist olarak Kansu Tanca sahne alacak.