Nazi Almanyası benzeri yasa ABD'yi sarstı

Güncelleme Tarihi:

Nazi Almanyası benzeri yasa ABDyi sarstı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 14:08

ABD'nin Arizona eyaletinde kabul edilen göçmen yasası, ülke çapında giderek büyüyen protesto gösterilerine neden olurken, Başkan Obama'yı içinden çıkılması zor bir politik kutuplaşmanın içine soktu.

Haberin Devamı

Arizona Meclisi tarafından onaylanan yasa tasarısı, eyalet polisine yasa dışı göçmen olduğundan şüphelendiği herkesi gördüğü yerde durdurma ve çalışma izni belgeleri bulunmadığı takdirde tutuklama hakkı verdi.

 

Arizona’da yaşayan yüz binlerce Latin Amerikalıyı sınır dışı etmenin yolu olarak kabul edilen yasa tasarısı, onaylandığı gün ABD genelinde hem politik kutuplaşmanın, hem de etnik tartışmaların gündeme oturmasına neden oldu.

 

Tasarı, 23 Nisan’da Arizona’nın kadın valisi Jan Brewer tarafından onaylandı. Brewer, yasanın ırkçı veya etnik sınıflandırma yapmadığını ve polisin şüpheli kişilere gerekli belgeleri sorabilme hakkı olması gerektiğini belirterek kararını savundu.

 

Haberin Devamı

İŞ VE ÖZGÜRLÜKLERİ TEHLİKEDE

Washington Merkezli düşünce kuruluşu Pew Hispanic Center’ın raporuna göre, ABD’de 1990 yılında 3.9 milyon olan yasa dışı göçmen sayısı 2009’da 11.9 milyona ulaştı ve bu göçmenlerin yaklaşık 500 bini Arizona eyaletinde bulunuyor.

 

Yasa dışı göçmenlerin ekonomiye olan katkısı nedeniyle, ABD’de yıllardan beri düşük ücretli kamu hizmetinde çalıştırılan bu insanlar, yetkili makamlarınca göz ardı ediliyordu. Ancak Arizona’da hayata geçen yasa,bu eyalette bulunan yüz binlerce göçmen çalışanın işini, hatta özgürlüklerini tehlikeye soktu.

 

Kiliseyle birlikte ticaret birlikleri ve insan hakları grupları, yasayı, kişinin iş arama hakkını çiğnediği gerekçesiyle kınarken, ABD genelinde Arizona’ya ekonomik boykot uygulanması çağrısı yaptı. Los Angeles Katolik Kilisesi Piskoposu Roger Mahoney ise, kişinin vatandaşlığını belgeleme zorunluluğunu, Nazi Almanyası ve Komünist Rusya’da yaşanmış uygulamalara benzetti.

 

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, yürürlüğe giren yasanın ayrımcılık ve öfkeyi tetikleyeceğini, sosyal ve ekonomik bir konu olan göçün yasa dışı suç kapsamına sokularak nefret, ayrımcılık ve kanunların ihlal edilmesine izin vereceğini belirtti ve gelecek ay Washington’a düzenleyeceği ziyarette Obama ile bu konuyu görüşeceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

OBAMA ZOR DURUMDA

ABD Başkanı Obama, milyonlarca göçmeni kendi ülkelerine yollamanın mantıklı olmayacağını, bu yüzden yasa dışı göçmenlere vatandaşlık yolu açacak bir yasa sözü vermişti. Ancak Arizona’nın kabul ettiği yasa, Obama’yı çok hızlı müdahale etmesi gereken zor bir duruma soktu.

 

Arizona’nın Cumhuriyetçi senatörü Russell Pearce, desteklediği yasanın hayata geçmesinin ardından CNN’e, Obama’yı hedef alan açıklamalar yaptı. Obama’nın sınır güvenliğini artırıp ABD halkını korumaya yönelik sözünü yerine getiremediğini belirten Pearce, yürürlüğe giren yasanın ardından Obama’yı suçu ve şiddeti teşvik eden bir duruma düşmekle suçladı.

 

2008 ABD Başkanlık seçiminde Başkan Obama’nın rakibi olan Arizonalı senatör John McCain ise, yasanın kabulü ardından “uyuşturucu tacirlerinin ve insan kaçakçılarının” önüne geçilebilmesi için yasasının gerekli olduğunu savundu ve federal hükümeti sınırı koruyamamakla eleştirdi.

 

Haberin Devamı

DEMOKRATLARIN STRATEJİSİ

Demokratlar, ülke çapında yankı bulan yasanın önüne geçerek ve gerekli çalışma belgesi olmayan göçmenlere vatandaşlık yolunu açarak 2010 ara seçimleri öncesinde güç kazanmayı umuyor.

 

Bu bağlamda, Cumhuriyetçilerin Çay Partisi Hareketi’ne (Obama yönetimi karşıtı gösteriler) karşılık vermeyi amaçlayan Demokrat Parti için göçmenlerden gelecek oy büyük önem taşıyor. Çünkü Latin Amerika kökenli ABD’liler, ülkenin en hızlı büyüyen seçmen grubunu oluşturuyor.

 

Ancak kamuoyu yoklamaları şu ana kadar Demokratların istediklerini elde edemeyebileceklerini gösteriyor. Araştırma şirketi Gallup’un 27-28 Nisan tarihlerinde düzenlediği ankete göre, ABD’lilerin yüzde 51’i yasayı desteklerken, yüzde 39’u karşı çıkıyor.

 

Haberin Devamı

ABD kamuoyunda şimdi tüm gözler, ülkenin ilk siyahi başkanı Obama’nın etnik ayrımcılık tartışmalarına yol açan yasaya nasıl müdahale edeceği.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!