Nautilus yarın Bodrum'da

Güncelleme Tarihi:

Nautilus yarın Bodrumda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 16:56

“Nautilus” araştırma gemisinin Türkiye sorumlusu ve Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı kaptan Tufan Turanlı, Suriye tarafından düşürülen Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçağın 2 gün 4 saat gibi kısa sürede, bin 260 metre derinlikte tespit edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Turanlı, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine 23 Haziran'da Suriye tarafından düşürülen Türk Hava Kuvvetleri'ne ait RF-4 uçağını araştırmak için 3 Temmuz'da saat 18.00'de Suriye karasularına giren “Nautilus” adlı araştırma gemisinin görevini tamamlayarak 5 Temmuz 2012 günü saat 22.00'de Suriye karasularından ayrıldığını belirtti.


Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti:
“2 gün 4 saat gibi kısa sürede uçağı bin 260 metre derinlikte 'Hercules' ve 'Argus' isimli sualtı robotuyla tespit eden 'Nautilus' gemisi araştırmacıları, 3 vardiya çalışarak görev yaptı. İlk 12 saatte uçağın motorları başta olmak üzere ana parçalarını görüntüleyen araştırmacılar, devam eden sualtı görüntüsel kayıtlama sırasında iki pilotumuzun naaşını tespit etti. Nautilus'ta bu çalışmalarda 21 bilim adamı ve 16 gemi personeli görev aldı. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasını takiben 'Nautilus' ekibi, şehitlerimizi çıkararak çalışmalarımıza destek veren Deniz Kuvvetleri'ne teslim etti.”

Haberin Devamı

GEMİ YARIN BODRUM'DA OLACAK

Turanlı, ABD'den sadece bu çalışma için Türkiye'ye gelen ünlü sualtı kaşifi Dr. Robert Ballard'ın tespit ve çıkarma çalışmalarını bizzat yönettiğini ifade etti.
Adana'ya 3 Temmuz'da gelen Ballard'ın görevin tamamlanmasının ardından 5 Temmuz'da “Nautilus”tan ayrıldığını belirten Turanlı, görev sırasında ön hazırlıklarıyla ve lojistik destekleriyle önemli katkı sağlayan Dışişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teşekkür etti.

 

“Nautilus” ekibinin bu önemli görev için durdurduğu bilimsel araştırmalarına devam etmek üzere 6 Temmuz'da Karadeniz'e doğru yola çıktığını bildiren Turanlı, “Nautilus”un, yorgun düşen ekibini dinlendirmek ve yapacağı sualtı araştırmalarıyla ilgili olarak basını bilgilendirmek üzere 8 Temmuz Pazar günü 08.00'de Bodrum Limanı'na giriş yapacağını ifade etti.

GEMİ HAKKINDA

Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı'na ait “Nautilus”, Ege ve Akdeniz'de araştırmalar yapmak amacıyla 2008 yılından beri Türkiye'de bulunuyor. Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi “Nautilus”un sahip olduğu donanım, “Titanik” başta olmak üzere “Bismark”, “Lusitania” gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı.

Haberin Devamı

En son teknoloji ürünü, uzaktan kumandayla yönetilen ve deniz altında binlerce metre derinlikte araştırma yapma imkanı veren “Hercules”, “Argus”, “Diana” ve “Echo” araçlarıyla donanımlı olan geminin, sahip olduğu özel aydınlatma ve 6 standart kamerayla deniz altında belli bir bölge taranabiliyor.

İki yüksek çözünürlüklü sonar tarama cihazına da sahip olan araç, aynı zamanda indiği derinliklerden numune toplayabiliyor.
“Nautilus”, Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait RF-4 uçağının arama çalışmalarına katılmak üzere 29 Haziran'da İstanbul'dan yola çıkmıştı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!