Güncelleme Tarihi:
Bölgedeki Sırplar ve Belgrad'daki Sırp yetkililer böyle bir adımın bölgedeki gerilimi şiddete dönüştürebileceği uyarısında bulunuyor.
Süre daralırken, yüzlerce Sırp dünden itibaren barikatlar çevresinde nöbet tutmaya, soğuk havaya rağmen burada çadır kurmaya başladı.
Bölgedeki Kosovalı Sırpların liderlerinden Neboysa Miniç, yerlerinden kımıldamayacaklarını söylerken, Sırbistan'ı kastederek "Kendi ülkemizde kendi kurumlarımıza sahip olmak istiyoruz" dedi.
Kosova'nın kuzeyindeki Mitrovitsa ve çevresinde yaşayan Sırplar, Priştine yönetiminin bölgedeki otoritesini güçlendirmek üzere attığı adımlara tepki olarak bölgedeki yol ve köprülerde barikatlar kurmuştu.
Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Ancak Priştine yönetimi, 60 bin Sırp'ın yaşadığı kuzey kesimlerinde otorite sağlamakta güçlük çekiyor, bu bölgedeki nüfus hâlâ Sırbistan'ı meşru yönetim olarak görüyor. Sadece Mitrovitsa'dan değil, yakındaki Leposaviç ve Lolasin kasabasından Sırpların da bölgede toplandığı haber veriliyor.
NATO askerleri ise dün, halka kendilerini tehlikeye atacak eylemlerden kaçınmaları çağrısı yapan el ilanları dağıttı. İlanlarda üzerine Sırp bayrağı dikilmiş bir barikatın yanında, ticaret felç olduğu için rafları boş duran bir dükkanın resimleri yer alıyor.
SINIR KAPILARINDA POLİS KRİZİYLE BAŞLADI
Etnik Arnavut ve Sırp toplumları arasındaki gerilim, üç ay önce, Kosova hükümetinin bölgedeki sınır kapılarında denetimini güçlendirme girişimi ardından hızla tırmandı.
Sınır kapılarında Avrupa Birliği hukuk misyonu EULEX güçleri yerine Kosovalı Arnavut polislerin nöbet tutması kararı alındı. Ancak buna karşı çıkan Kosovalı Sırplar burada eylemler düzenledi, sınır kapılarını ateşe verdi ve yolları kapattı.
Ölüm ve yaralanma olaylarının yaşandığı çatışmalar ardından NATO bölgedeki askerlerini takviye etti. Sırplarsa NATO'nun kaldırdığı barikatları her seferinde kum, moloz, taş ve kütükler kullanarak yeniden kurdu. Bu nedenle Mitrovitsa'nın Sırp ve Arnavutların yaşadığı iki yakası arasında aylardır geçiş sağlanamıyor.
Kosova'nın batılı destekçileri merkezi hükümetin topraklarının tamamında hakimiyet sağlaması gerektiğine inanıyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün, sınırların ablukaya alınmasının 'kabul edilemez' olduğunu söylemiş, Sırbistan ve Kosova arasında sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulunmuştu.
Bölgede görev yapan NATO barış gücü KFOR da, hem seyahat serbestisi sağlamak hem de askerleri için ikmal yollarını açmak istediğini kaydediyor.
Ancak BBC Balkanlar muhabiri Mark Lowen Belgrad, eskiden güney vilayetini oluşturan Kosova karşısındaki tavrını yumuşatsa bile, Kosova'nın kuzeyindeki sertlik yanlısı Sırpların buna destek vermeyeceğini söylüyor.
Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sini oluşturan Sırpların büyük bölümü Kosova'nın kuzeyinde yaşıyor.