NATO önce özür diledi, sonra vurdu

Güncelleme Tarihi:

NATO önce özür diledi, sonra vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2011 10:37

NATO'nun dün Libya'da dokuz sivili yanlışlıkla öldürdüğünü itiraf etmesinden kısa bir süre sonra bugün düzenlediği saldırıda da aralarında 3 çocuğun da bulunduğu 15 kişi hayatını kaybetti.

Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, başkent Trablus'un batısındaki Sorman'da, NATO'nun hava saldırısında Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı Devrim Komutanlığı Konseyi üyesi Kuvildi Hemidi'nin evinin hedef alındığını belirtti. İbrahim, saldırıyı "korkakça düzenlenmiş bir terör saldırısı" olarak niteledi.

Saldırıda ölenlerin çoğunun Hemidi'nin ailesi olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Libya hükümeti, düzenlenen harekatta bir NATO füzesinin yerleşim bölgesindeki bir evi vurduğunu ve ikisi çocuk, en az dokuz kişinin öldüğünü bildirmişti. NATO da sivillerin hayatını kaybetmesinden sorumlu olduğunu kabul etmişti. Yapılan açıklamada, “Dün Trablus’ta düzenlenen harekatta hedef olarak belirlenen yer bir askeri füze tesisiydi… Ancak fırlattığımız füzelerden birinin hedefi şaşırdığı ortada. Birkaç sivilin ölmesine neden olan durum silah sistemlerindeki arızadan kaynaklanmış olabilir” denildi.

 

NATO BOMBARDIMANINDAN SONRA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER / Foto Galeri

 

Sivillerin ölümüne neden olan harekat, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi koltuğundan indirmek için başlatılan ve 4 aydan beri süren askeri operasyondaki en büyük hata olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

 

FÜZEYİ FRANSIZ UÇAĞI FIRLATTI

Libya operasyonunun başındaki isim General Charles Bouchard, “NATO, masum sivillerin hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duymaktadır. Libya rejiminin kendi halkına gösterdiği şiddeti engellemek adına operasyonlarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz” dedi.

 

Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre, olayla ilgili soruşturma Trablus’taki füze tesisini vurma görevini üstlenen Fransız savaş jetlerine odaklanıyor. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) uçaklarının operasyonda bir rol oynamadığı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!