Güncelleme Tarihi:
Hayatını Nasreddin Hoca’yı araştırmaya adayan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Gediz Üniversitesi’ne konuk oldu. Prof. Dr. Sakoğlu, öğrencisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı’yla birlikte, Gediz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde eğitim gören gençlere ders verdi. Halk edebiyatı üzerine 40’ı aşkın kitabı bulunan 74 yaşındaki bilim adamı, Nasreddin Hoca’nın adının geçtiği müstehcen fıkralar karşısında büyük üzüntü yaşadığını dile getirdi, "Bizlere iyilikleri, güzellikleri gösteren, erdemli olmayı öğütleyen bir milli kahramanımız nasıl ahlaksız olabilir?" diye sordu.
HOCA’YI SEVMEYEN ÇEVRELERİN İŞİ
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Nasreddin Hoca’yı sevmeyen bazı çevrelerin bilinçli olarak bu çabanın içinde olduğunu, gerçek kimliğinden uzaklaştırmaya çalışarak kültürümüze ihanet ettiğini öne sürdü, şöyle konuştu:
"Bilimsel bir tuzakla karşı karşıyayız. Yurtdışındaki üniversitelerde ders konusu olarak işlenen, yabancıların devşirerek kendilerine mal etmeye çalıştığı, dünyanın hayran olduğu Nasreddin Hoca’ya kötülük yapılıyor. Oysa o, yaşamı boyunca doğruluğu, adaleti, yardımlaşmayı ve güzel davranışları nüktedan kişiliğiyle çevresindekilere gösterdi. Yol gösterici öğütleri ve değer yargılarımıza dikkat çeken düşünceleri fıkralarıyla günümüze kadar ulaştı. Geçmişten bu yana rehberimiz oldu. Başımıza taç ettiğimiz böylesine önemli bir halk kahramanını, uydurma fıkralarla ahlaksız biri olarak göstererek ahlaksızlığın en büyüğü sergileniyor. Böyle devam ederse Nasreddin Hoca’yı dünyaya ve gelecek nesillere anlatmakta zorlanacağız, buna engel olmalıyız."
’UYDURMA FIKRALARI TEMİZLEYELİM’
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, uydurma Nasreddin Hoca fıkralarının ayıklanması gerektiğine de işaret ederek, "Hocamızın fıkraları bin 555’i bulmuş. Say deseniz kimse sayamaz, ilgisiz birçok konu ona bağlanıyor. Orijinal olanları bilenlerdenim, 2 gün düşünsem 50 fıkra ancak anlatabilirim. Uydurma ve çarpıtılmış fıkraları temizleyelim, halkımız da doğrusunu bilip anlatsın, bu önemli kahramana daha fazla kötülük edilmesin" dedi.