Güncelleme Tarihi:
Yanardağın patlaması, Şili Ulusal Jeoloji ve Madencilik Kurumu’nun yaptığı sismik uyarıların ardından gelmişti. Bölgede yanardağdaki faaliyetten kaynaklanan yüzlerce sarsıntı meydana geliyor.
Şili yetkililer, yanardağın faaliyete geçmesine neden olan patlamanın 10 km yüksekliğe erişen gaz sütunları oluşturduğunu belirtti.
NASA GÖRÜNTÜLEDİ
Başkent Santiago’nun 870 kilometre güneyindeki yanardağın kül ve lav püskürttüğü esnada yıldırımların çakması, Şili halkına korku salan doğa olayını bir o kadar etkileyici görüntülere boğdu. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uydularıyla çektiği görüntüler, yanardağın neden olduğu kül bulutunun boyutunu en çarpıcı şekilde gözler önüne serdi.
Kül bulutunun uzunluğu 1,900 km'ye erişmiş durumda. Geostationary Operational Environmental Satellite-East (GOES-East) meteoroloji uydusuyla çekilen fotoğraflarda, kül bulutunun kıvrılarak Arjantin'in üzerinden geçtiği ve Atlantik Okyanusu'na uzandığı görülüyor.
Puyehue, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten 1,600 km uzaklıktaki Nahuel Huapi gölü, yanardağın külleriyle kaplanmasına yol açtı. Arjantin, Şili ile arasındaki sınır geçişleri kapattı.
Yanardağın civarında yaşayan 600 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. Yetkililer, yanardağın etrafında yaklaşık 3 bin 500 kişinin yaşadığını belirtti.