Nargile uyarısı...

Güncelleme Tarihi:

Nargile uyarısı...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 11:39

'Bitkisel, aromalı, meyveli' gibi tanıtımlarla satılan nargile için bir uyarı daha geldi.

Haberin Devamı

Nargilenin sigaradan kat be kat daha zararlı olduğunu söyleyen Biruni Üniversitesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Yard. Dç. Dr. Gülseren Sağcan "Nargile, kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenekle çalışır. Bu sudan geçirilme işleminin zehirli maddelerin suda kaldığı ve nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduğu iddia edilmekte ancak tıpkı daha önce filtreli sigaralarda yapıldığı gibi bir kandırmacadır. Oysa ki suda çözünen sadece 5-10 madde olup suda kalmadan içimize çektiğimiz daha binlerce madde vardır" dedi.

100 SİGARAYA DENK GELİYOR

"Bir kişi ortalama 20 ila 80 dakika arasında nargileyi tüketmekte yani kısa sürede çok yoğun miktarda karbonmonoksit, ağır metal ve katrana maruz kalmaktadır" diyen Sağcan şöyle devam etti: "Bir nargile tüketimi yaklaşık olarak 100 adet yani 5 paket sigara içimine denk gelmektedir. Bunu düşündüğümüzde haftada bir kere nargile içmek her gün 1 paket sigara içmek ile eş değerdir. Nargile sanıldığı gibi masum değildir. Nargile dumanındaki zehirli maddeler korkutucu boyuttadır. Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki miktarlara göre çok daha yüksektir. Örneğin sigara dumanında 34-85 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870’dir. Sigara dumanında 40-120 arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng’dir. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metallerdir. Hepsi son derece zehirlidir. Bir oranlama yapılırsa “Nargile sigaradan 50 kat daha zararlıdır”. Sonuç olarak nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduğu iddiaları gerçeklerden uzaktır. Bu gün için gençlerimize sigara alışkanlığı kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır" 

Haberin Devamı

Nargile dumanınnın başta KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı) olmak üzere akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve akciğer kanserine yakalanma riskini ciddi ölçüde yükselttiğini ifade eden Dr. Gülseren Sağcan, "Ayrıca ağız parçası değiştirilmiş olsa bile aynı şişenin paylaşılması nedeniyle tüberküloz (akciğer veremi), hepatit (sarılık) gibi bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Ayrıca sigarada olduğu gibi tütün kullanılması sebebi ile bireyler üzerinde bağımlılık yapma potansiyeli vardır. Tıpkı sigara gibi gebelerin nargile kullanması da bebeklerin düşük kilo ile doğumuna yol açmaktadır. Özellikle gençler arasında nargile kullanımının yaygın olması ve zararsız, hatta eğlenceli bir aktivite olarak değerlendirilmesi nedeniyle gelecek nesillerde sigaradan daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!