Güncelleme Tarihi:
Toplumda, “nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğu, nargile tütünü içindeki zehirli maddelerin su içinde etkisini kaybettiği, nargile dumanı tam olarak içe çekilmediği için çok az etkili olduğu ve günde bir kez içilen nargilenin zarar vermediği” gibi düşüncelerin yanlış olduğu anlatılıyor.
Suriye toplumunda yerleşmiş olan nargile kültürüne karşı basın-yayın organlarında bilgilendirme amaçlı yayınlar yapılırken, Sağlık Bakanlığı, nargilenin de sigara kadar zararlı olduğunu anlatan broşür hazırlıyor. Özellikle nargile kullanımının çok küçük yaşlarda başladığına dikkati çeken Bakanlık yetkilileri, film ve dizilerde sigara ve nargile içilen bölümlerin kesilmesine ilişkin kanun maddesinin de uygulamaya geçirilmesini istiyor.
Sağlık Bakanlığı Kültür ve Eğitim Dairesi Başkanı Musa Şamiye, araştırmalara göre nargilenin tütün ürünleri içinde en zararlı kategoride yer aldığını söyledi. Nargile tütününde 4 bin zehirli madde olduğunu belirten Şamiye, toplumda oluşmuş “sigara nargileden daha zararlı” anlayışının yanlış olduğunu kaydetti. Şamiye, nargile tütünü içindeki zehirli maddelerin su tarafından eritilemediğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığının nargilenin zararlı olduğuna dair toplumu bilgilendirmek üzere çalıştığını” kaydetti.
Medyanın, toplumun bilgilendirilmesi konusunda önemli bir rol üstlendiğini anlatan Şamiye, “televizyonda, sigara içilen sahnelerin sınırlanması veya karartılmasına ilişkin kanun maddesinin uygulanması gerektiğini” belirtti.