Narenciye sektörünü iklim vurdu

Güncelleme Tarihi:

Narenciye sektörünü iklim vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 11:19

Küresel ısınmayla değişen iklim koşullarının, tüm dünyada önde gelen narenciye üretici ve ihracatçısı ülkeleri olumsuz etkilediği, rekoltelerde bazı ürünlerde yüzde 5, bazılarında ise yüzde 40'lara varan oranlarda düşüş beklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, iklim değişiklikleri, orman yangınları, kuraklık, erozyon, çölleşme ve bunlara bağlı ekolojik bozulmalar, tarıma zararlı hayvan popülasyonundaki artışların yanı sıra su kaynaklarının azalmasına bağlı olarak tarımsal üretimde düşüşler gözlendiğini belirtti. Kavak, iklimsel değişikliklerin sadece Türkiye'de narenciye üreticilerini etkilemediğini, bazı ülkelerde de aşırı yağış ve don olayları nedeniyle çiftçilerin zor bir dönem yaşadığını söyledi.

Küresel ısınma olgusunun, tüm dünyada sebze, meyve ve narenciye ürünlerinde verim kaybına neden olduğunu ifade eden Kavak, şunları kaydetti:

"Küresel ısınma, arzın talebi karşılama oranının düşmesine ve ürün fiyatlarının mevsim normallerinin üstüne çıkmasına sebep oluyor. Türkiye, küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk taşıyan ülkeler arasında yer alıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle, ülkemizin de dahil olduğu narenciye üreticisi önemli ülkelerde, 2007-2008 sezonunda verim kaybı yaşanacak. Özellikle kuraklığa çözüm bulunamadığı takdirde, üretimde her geçen gün verim kayıpları yaşanacak. Ülkelerin üretimleri kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak düzeye gerileyecek."

Haberin Devamı

ÜRETİM NE KADAR AZALDI?

Kavak, 2007-2008 sezonunda narenciye rekoltesinde, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9'luk bir azalma öngörüldüğünü vurguladı. Ali Kavak, Türkiye'de limonun yüzde 40 oranında bir düşüşle 825 bin tondan 495 bin ton, mandarinde ise yüzde 25 oranındaki azalışla 630 bin tondan 472 bin tona gerilediğini bildirdi.
Dünyadaki önemli narenciye üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alan Arjantin'de rekoltenin az olması nedeniyle ihracatta gerilemeler yaşandığını ifade eden Kavak, şöyle devam etti:

“Arjantin'de limon sevkıyatlarının yüzde 70'i Temmuz sonuna kadar gerçekleşti. Arjantin'de yaşanan don olayından portakal ve mandarin çeşitleri zarar gördü. Limonda ise bu aynı oranda gözlenmedi. 2007 sezonunun geçen döneme göre daha erken biteceği tahmin ediliyor. Arjantin'de portakal ve mandarin ihracatı yüzde 25 oranında düşüş olması bekleniyor. Bir diğer önemli narenciye ihracatçısı Fas'ta da benzer sıkıntılar yaşanıyor. Yılbaşından beri yağışların az olması, narenciye rekoltesinde olumsuz etkiler yarattı. Fas'taki nour çeşidinde yüzde 40 civarında, portakal çeşitlerinde yüzde 10-15 arasında düşüş bekleniyor.”

Haberin Devamı

Kavak, İspanya'da ise çiçekleme döneminde yaşanan soğuk havadan en fazla satsuma ve navelina türlerinin zarar gördüğünü, geçici navel çeşitlerinin üretiminde yüzde 5, satsumada yüzde 22-27, klemantin ve diğer mandarin çeşitlerinde yüzde 8, portakal çeşitlerinde de yüzde 20 oranında düşüş olabileceğini anlattı. İspanya'da limon üretiminin yüzde 20 oranında düşerek 840 bin ton olacağını ifade eden Kavak, verna çeşidinde 150 bin ton, fino çeşidinde ise 50 bin ton düşüş beklendiğini, buna bağlı olarak ihracat sezonunun daha geç başlayabileceğini bildirdi.

Kavak, İsrail'de ise shamouti portakal üretimindeki düşüşe paralel olarak toplam portakal üretiminin yüzde 15 oranında düşerek 160 bin tona gerileyeceğini söyledi. Ali Kavak, mandarin çeşitlerinin ise yüzde 10'luk bir düşüşle yaklaşık 125 bin ton olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!