Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın başkenti Berlin'de ağaca çıkarak mültecilerin sesini duyurmak isteyen Sudanlı Napuli, beş gün dört gece sonra eylemine son verdi.
Napuli 106 saat kaldığı ağacın tepesinden, Berlin Çalışma, Uyum ve Kadınlardan Sorumlu Senatör Dilek Kolat'ın devreye girmesiyle indi.
GECE YARISI İNDİ
Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece yarısı eylemini sonlandıran Napuli, ağaç üstündeyken rahatsızlanmıştı. Son gün ishal olan Napuli'nin soğuk nedeniyle bacakları da şişmeye başlamıştı. Napuli'nin güvendiği doktor, soğuğun kalbine ulaşması durumunda hayati tehlikesinin söz konusu olacağı uyarısı yaptı. Ancak eylemci kadın her şey rağmen eylemini sonlandırmamak için direneceğini söyledi. Alman nişanlısının çabası da eylemi bitirmeye yetmedi. Bunun üzerine polis müdahale kararı aldı. Kadının aşağıya atlayacağı ihtimaline karşı hazırlıklarını tamamlayan polise, Yeşiller Milletvekili Canan Bayram engel olmaya çalıştı. Polisin müdahalesinin olumsuz sonuçlar doğuracağı uyarısını yapan milletvekili Bayram, müdahaleyi geciktirdi. Tam bu sırada Senatör Dilek Kolat devreye girdi. Böylece polisin müdahalesine gerek kalmadan kadın eylemci ağaçtan indirildi.
BİLGİLENDİRME NOKTASI
Tüm bunlar olurken Friedrichshain Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann'a ise ulaşılamadı. Hermann gemi gezisinde olduğu ve cep telefonunu yanına almadığı öğrenildi. Eylemci Napuli, daha önce varılan anlaşmada yer alan tüm maddelerin yerine getirmesi noktasında güvence istedi. Kolat da daha önce olduğu gibi anlaşmada yer alan taleplerin gerçekleşeceğini söyledi. Bunun üzerine kadın eylemci ağaçtan indi. Eylemciyi Alman nişanlısı hastaneye götürdü. Eylemci hastanede tedavi altına alındı. Böylece yaklaşık iki yıldır mültecilerin işgal ettiği Oranien Meydanı tamamen boşaltıldı. Napuli'nin eylemini sonlandırmasından sonra meydandaki polislerin büyük bölümü de çekildi. Oranien Meydanı'nda kalıcı olarak bir bilgilendirme noktası ve bir çadır bulundurulacak.
İŞTE AĞAÇTAKİ KADININ HİKAYESİ...
KAYIT ALTINA ALINIYORLAR
Senatör Dilek Kolat'ın yaklaşık iki ay süren görüşmeleri sonunda meydandan çıkan mülteciciler, bir okula ve yurda yerleştirildi. Şimdi mültecicilerin kimlik tespiti yapılacak ve ardından sığınma başvuruları değerlendirilecek. 467 sığınmacıya Senato bir kimlik kartı verecek. Senatonun desteğiyle sığınmacılar, önce Almanca kursularına başlayacaklar. Ardından da sığınma talepleriyle ilgili karar verene kadar meslek eğitimi de alacaklar.