Güncelleme Tarihi:
Kan’ın maruz kaldığı eleştiriler, Başbakan’ın yaşlanan Japon toplumunda yükselen maliyetlerin kısılması, kamu borcunun azaltılması ve ekonomik toparlanmanın güçlendirilmesi için belirlenen politikaları değiştirme girişimini engellemeyi başardı.
Politik tartışmaların eksik olmadığı Japonya’da, Pazar günü çok nadir görülecek bir politik birlik hamlesi atıldı. Ana muhalefet partisi, depremin zararlarının karşılanması için vergilerin artırılması konusunda iktidardaki Japonya Demokrat Parti’yle (DPJ) ortak karara vardı.
Buna rağmen, depremin sonunda yaşanan insani ve nükleer krizler mücadele etmekte yetersiz kalmakla eleştirilen hükümetin, muhalefetin uzattığı eli kısa zamanda kaybedeceği düşünülüyor.
Sophia Üniversitesi’nden Koiçi Nakano, “Eğer Kan’ın hükümeti nükleer felaket riskini önlemek konusunda başarılı olamazsa, yaptıkları ateşkes nihayetinde sona erecek” ifadesini kullandı.
BİRLİK ÇAĞRILARI BİR YERE KADAR
Deprem sonrasında politikacılar ve basın kuruluşları başta olmak üzere, Japon toplumu birlik çağrısı yaptı ancak muhalefet, Fukuşima nükleer tesisindeki ihmalkarlık yüzünden hükümeti eleştirmeye devam etti.
Japonya Komünist Partisi Başkanı Akira Kasai, “Hükümetin nükleer reaktöre müdahale etmesi için patlamadan sonra beş saat geçmesi gerekti” eleştirisinde bulundu. Yerel basın, eleştirileri savunurken, Asahi gazetesi, “Acil durum yönetimi düzensiz” manşeti attı.
Öte yandan, 2006 yılından bu yana Japonya’nın gördüğü beşinci başbakan olan Kan, kendi partisi içinde de eleştiri alıyor. Asahi gazetesi, DPJ’nin üst düzey bir üyesinin, “Her seferinde kesin veriler sunmadan halka ‘sakin olun çağrısı’ yapıyorlar ve bu gerginliği daha artırıyor” dediğini iletti.
İKTİDARDA KALMAYA ÇALIŞIYOR
Kan’ın partisi, 1995 yılında o dönem iktidarda bulunan hükümeti deviren Kobe depreminin benzeri bir etkiden çekiniyor. Kobe depreminde, Japonya’nın batısınaki liman kenti Kobe’de 6,400 kişi ölmüştü.
Öte yandan, muhalefet partileri, hükümetin depreme odaklanabilmesi için parlamentonun tatil edilmesini önermiş olsa da, bütçe kesintileriyle ilgili yeni yasaların 1 Nisan’a yetiştiriliyor olması, bu ihtimalin önüne geçti.
En büyük ikinci muhalefet parti olan Yeni Komeito’nun Başkanı Tetsuo Saito, “Japonya’nın ekonomik toparlanmasına yardımcı olmak adına yasanın zamanında yetiştirilmesi gerektiğini” ifade etti.
Kan, depremden saatler önce Güney Kore vatandaşı olan bir kişiden bağış aldığına yönelik eleştirilerin hedefiydi. Dışişleri Bakanı benzer iddialar yüzünden istifa eden Kan, satış vergilerini yüzde 5 artırmak istemesinden dolayı da kendi partisinin üyeleri dahil eleştiri altında.
Analist Minotu Morita, “Kan’ın deprem sayesinde büyük bir politik krizi ertelediğini ancak kısa süreliğine elde ettiği ateşkesin ortadan kalkacağını” söyledi. Morita’ya göre, basın depremi geride bırakmaya başladıkça, Kan’ın üzerindeki baskı da o kadar artacak.
*Bu yazı "Japan's disaster unlikely to yield lastin" başlıklı makaleden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet