Nalbantyan'dan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Nalbantyandan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 15:33

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü Dönem Başkanı ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan İstanbul'da bir basın toplantısı yaptı.

Haberin Devamı

Nalbantyan basın toplantısında Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü dönem başkanlığında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Üye ülkelerin ekonomik, sosyal, bilim gibi alanlarda işbirliği yapması için çalışma yürüteceklerini belirten Nalbantyan, dönem başkanlıklarında 60 etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

KONUŞMADAN SATIR BAŞLARI:

Ermenistan artık küresel kriz varken başkanlığı devralacak.

 Uluslararası toplum, KTİ ile birlikte krizin üstesinden gelmek için çalışacak.

 Etkinliğin artırılması ve KTİ’nin daha görünür kılınması önceliklerimizden olacak.

 Bölgede enerji taşımacılık çevre ve bilişim konularında işbirliğini arttırmaya çalışacağız.

 Bu hedefe ulaşabilmek adına KTİ Sekreterliği ve kurumlarıyla çalışağız. Önceliklerimiz arasında 4 bakanlık toplantıları olacak.

Haberin Devamı

 Zorlu gündemimizi yerine getirebilmemiz için Kasım ayında faaliyetlerimiz olacak.

Öncelikle Karadeniz Ekonomik işbirliğinin etkinliğine bakarsak tabi bir takım sorunlar söz konusu. Sorunlar olmasaydı işbirliği daha etkin olacaktı. Ama ekonomik işbirliği güçlendirici bir faktör olabilir bu sorunları çözebilmek adına.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/debbb_adimmm.jpgTürkiye ile ilişkilerimize bakarsak, ben şu an istanbul’da bulunuyorum ve bu fırsatı bulduğum için memnunum.
Türkiye ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği sekreteryasında bir araya geliyoruz. Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşme dönemine girmesi olumlu bir gelişme.

Bu yıl Eylül ayında Sayın Gül Ermenistan’a geldi ve iki cumhurbaşkanı birlikte maç izlediler. Bu fırsatı değerlendirerek sayın Gül ile önemli konuları görüştük.

Bugün bu pozitif ortamı sürdüreceğiz. İlişkilerin pozitif olduğuna inanıyorum.

Ermenistan şimdi ilişkilerin normalleştirilmesi için hazır. Diplomatik ilişkilerin. Ön koşul olmadan ilişkiler normalleştirilebilmeli.

Aynı zamanda sınırların ön koşul olmadan açılmasını kastediyorum. Ermenistan’da ön koşulsuz bunu gerçekleştirmeye hazırlıktır.

Bu bir iyilik değildir bu iki tarafın da çıkarına olacaktır.

Siz ilişkilerin normalleştirilmesini söylediniz. Sınırların açılması bir iyilik olmayacaktır dediniz. Bu yeni bir şey değil. Ankara’nın bir takım beklentileri var. Türkiye’nin ortak tarih komisyonu kurulmasını önerisini de biliyorsunuz.

Bence sınırların açılması Türkiye’nin önceliğinden öte zaten çıkarımıza olacaktır. Diplomatik ilişkiler için çıkarına olacaktır.

Biliyorsunuz pek çok komşu ülke var farklı sorunları olan. Ancak diplomatik ilişkilerde açık sınırlar olması gerekiyor. Bu koşullar altında daha kolay olacaktır görüşebilmek. Bu tür sorunları gidebilmek daha kolay olacaktır.

Büyük bir ermeni kültür mirası var Türkiye’de ve mesela kilisenin yenilenmesi gerekir bu bağlamda. Bu etkileşimi artırmak bir kültürel değer sağlayacak mıdır? Mirasın canlandırılması bir etki yapacak mıdır?

Aynı zamanda siz Karabağ konusunda konumunuz nedir? Herhangi bir ilerleme kaydedildi mi? Zaman çizelgesi belirlendi mi?

Şimdiye kadar Karadeniz ekonomik işbirliği teşkilatının gündeminde kültürel bir konu var mı bilemiyorum. Ama bunu gündeme koyabiliriz. Bunlar faydalı konular.

Karabağ konusunda Kasım başınad Moskova’da yapılan görüşme ilk değildi. İlhan Aliyev ile sayın Sarkisyan arasındaki ilk görüşme Haziran ayındaydı ve bu Kasım’daki toplantı Moskova’daydı. Çok pozitif bir toplantıydı.

Denklerasyonun açıklanması açısından da önemliydi. Neden pozitif diyorum. Çünkü ilk kez bir doküman imzalandı.

Bir başka fıkra da var. Çok küçük bir doküman aslında. İkinci nokta şu. Karabağ sorununun çözülmesi.

Uluslar arası hukuk normları çerçevesinde gerçekleşmelidir.

Üçüncü nokta da şuydu. Sorunun çözümü uluslar arası garantilerle gerçekleştirilmelidir.

Dördüncüsü. Müzakerelerin devamına inandığını ve işbirliğinin önemli olduğunu belirtiyordu.

Bu bir barış anlaşması değil. Ancak önemli  prensipleri belirten bir anlaşma. 14 yıl sonra iki ülke artık bir doküman imzalıyor ve Rusya devlet başkanı da buna katılıyor.

Çok doğal Rusya’nın böyle bir konum üstlenmesi . Bu toplantı aynı zamanda başarılı da gerçekleşti ve bu toplantıdan sonra bölgemiz ziyaret edildi.

Madrid önerileri görüşülüyor. Yani biz Moskova’da gerçekleşen toplantının müzakereleri hızlandırdığını umuyoruz

İlişkilerin normalleşmesine ilişkin bir soru sormak istiyorum. Neler görüşülecek Türkiye ile Ermenistan arasında. Zaman çizelgesi hakkındaki görüşleriniz?

 Bildiğiniz gibi zaman çizelgesi konusunda bu hızla oluşturulabilir. Ben önemli bir engel görmüyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi biz bazı detayları görüşüyoruz aslında. Diplomatik ilişkilerde olduğu gibi zaten uygun bir biçimde hazırlanması gerekiyor.

 Yıllardır kapalı olan sınırların açılması gerekiyor.

 Ermeni diasporası üzerinde bir etkisi oluyor mu Türkiye Ermenistan ilişkileri için. Soykırım iddiaları açısından bir etkisi oluyor mu?

 Pek çok kez bu konuya ilişkin görüşlerimi bildirdim. Bizim diaspora kurumlarımız uluslar arası Ermeni iddialarının tanınmasını istiyor diyemeyiz.

Türkiye inisiyatifinde Ermeni diasporanın oluşturulması konusunda neler düşünüyorsunuz?

 Türkiye’nin AB üyelik koşullarını düşünürsek tabiî ki doğal isteklerimiz var. Neden olmasın. Ne tür eleştiriler olabilir Ermenistan’da.. Kamuoyunda Türkiye’de bazı kişiler var. Bu tür ilişkileri anlamayan kişiler olabilir. Tam tersi de olabilir. Bu iki ülkenin liderlerinin görevidir. Bu zaten iki halkın çıkarına olacaktır. Bunun açıklanması gerekiyor liderlerce.

 Sorunun çözülmesine ilişkin ilgili olduğunuzu söylediniz. İki ülkenin konumu değişiyor. Peki siz neler düşünüyorsunuz? Ermenistan’ın konumunda bir değişiklik bekliyor musunuz?

 Konuya olumlu yaklaşıyorum. Çünkü görüşmeler çok olumlu gerçekleşti ve iki bakan olarak görüşmelere başlamaya karar verdik. Sayın Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan’dan ayrılmasından sonra hemen görüşmelere başladık. Son derece dostane yakın görüşmeler gerçekleşti ve kararlılığımızı da belirttik teyit ettik.



 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!