Naklen Güzellik

Güncelleme Tarihi:

Naklen Güzellik
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 15:23

Mimar olmak istiyordu, tıp okudu. Anestezi ve reanimasyon üzerine uzmanlığını tamamladı. Almanya'ya gitti, saç cerrahisi konusunda çalışmalar yaptı. Türkiye'de bu alandaki ilk merkezi kurdu, büyük ilgi gördü. Dr. Melike Külahçı ‘‘Önemli olan sevdiğiniz işi yapmak. İlerde belki de farklı bir alana kayarım‘‘ diyor.

Melike Külahçı bir tıp doktoru. Amacı diğer tıp doktorlarından biraz farklı. İyileştirmek değil, güzelleştirmek için çalışıyor. Yaklaşık 10 yıldır saç nakli yapıyor. 1994'te eşi Reiner Paeffgen'le Transmed adlı sağlık merkezini kurdu. Transmed saç cerrahisinde Türkiye'nin ilk merkezi oldu.

Külahçı bugüne kadar sayısız 'başın' derdine derman olmuş. Artık operasyonlara aktif olarak katılmıyor. Ama gün boyu merkezde yapılan tüm operasyonları bizzat denetliyor.

1960'ta Karaman'da doğmuş. Hayali Güzel Sanatlar'da okumakmış. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni kazanınca ağlamış: ‘‘Sınavda çok az puan alırım korkusuyla soruları çözünce kendimi Tıp Fakültesi'nde buldum.’

1984'te mezun olmuş. Aklında cerrah olmak varmış. Mecburi hizmetle uzmanlık arasındaki sekiz aylık süreyi Almanya'da staj yaparak geçirmiş. Türkiye'ye dönmüş, 1993'te İstanbul Tıp Fakültesi'nde Anestezi ve Reanimasyon üzerine uzmanlağını tamamlamış. Sonrasında yeniden Almanya yolları görünmüş. Daha önce çalıştığı kliniğin şefi ona kadro sağlamış. Cerrahi asistan olarak işe başlamış.

Bugünkü uzmanlık alanı olan saç cerrahisine ilgisi bir rotasyon sırasında ortaya çıkmış. Saç cerrahisinin ne olduğunu ilk kez orada görmüş: ‘‘Saç cerrahisi saç naklinin yanı sıra saç ve derideki hastalıklar ve tümörlerle de ilgileniyor. Türkiye'de saçlı deri cerrahisi olmadığını biliyordum. 90'ların başıydı.‘‘

Bu alanda önemli buluşlar art arda Amerika'dan gelmiş. Bir yıl içinde çok önemli gelişmeler olmuş. Bunlar Külahçı'yı daha da heyecanlandırmış. Türkiye'de henüz ellenmemiş olan bu alanda önemli bir adım atmaya karar vermiş. Yatırım planlamacısı olan eşi ona yardımcı olmuş.

Transmed'in kuruluş öyküsü başlamış. 1994'te Levent'te bir villa tutmuşlar. Dört tıbbi eleman ve iki yardımcıdan oluşan küçük bir ekiple çalışmalara başlamışlar. Bugün Transmed'de tam zamanlı olarak altı doktor ve 15 tıbbi eleman çalışıyor. Yalnızca saç nakli değil plastik cerrahinin bütün diğer operasyonları da gerçekleştiriliyor: ‘‘Saç naklini o zamanlar Türkiye'de yapılmayan bir şekliyle yapmaya başladık. Plastik cerrahlar o kadar işinin arasında saç nakliyle pek uğraşmıyordu. Meraklısı dışında bu işle uğraşan cerrah yoktu.‘‘

Büyük ilgiyle karşılaşmışlar. Külahçı’nın ileriye dönük projesi saç cerrahisi alanında dünyadaki gelişmelerden geride kalmamak. Hatta dünyaya bir şeyler öğretmek. Yine de farklı sektörlere açık: ‘‘Önemli olan kişinin sevdiği işi yapması. İnsanlara yardım edebileceğim, onları memnun edebileceğim işler yapmak istiyorum.‘‘


Tel değil deri nakli?

Dr. Melike Külahçı saç naklinde saç telinin değil saçlı derinin nakledildiğini söylüyor: ‘‘Saç köklerinin bir bölümü iç veya dış etkenlerden bağımsız olarak ömür boyu saç teli üretir. Bunlar iki kulağımızın arasında, ensenin hemen yukarısında bulunan köklerdir. Buraya verici alan adı veriliyor. Nereye naklederseniz orada varlıklarını ömür boyu sürdürüyorlar. Verici alandaki köklerin sayısı ve kalitesi nakledilecek alana uygunsa operasyon yapılıyor. Saçlı derinin yerleştirileceği alana ince kanallar açılıyor ve kuyumcu penseleriyle yaklaşık beş bin kök tek tek yerlerine yerleştiriliyor. Operasyon üç saat sürüyor. Lokal anesteziyle gerçekleşiyor. Bir operasyonda üçü kesici, dördü yerleştirici olmak üzere yedi yardımcı çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!