Mustafa KÜÇÜK / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 00:00
Nobel ödüllü yazar V.S. Naipaul’un onur yazarı olarak davet edilmesinin ardından yaşanan tartışmalarla gündeme gelen Avrupa Yazarlar Parlamentosu dün toplandı. Toplantıda Naipaul’un kendisi yoktu ama gündemin ilk maddesiydi.
AVRUPA ve çevresindeki ülkelerden 100’ü aşkın yazar, Hilton Convention Centre’da dün biraraya geldi. Toplantı, gazetecilerin katılımcı yazarlarla son anda İstanbul’a gelmekten vazgeçen onur konuklarından V.S. Naipaul hakkında röportaj yapmak istemeleri nedeniyle 1 saat gecikmeli başladı. Toplantının açılışında konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Birbirimizi anlamak, barış ve refah dolu bir gelecek kurabilmek için başlangıç noktamız sözcüklerimizdir” dedi.
Yazarlar ayrıcalıklıdır
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ise herkesin düşündüğünü söylemek konusunda özgür olduğunu belirterek, “Ben aslında yazarlara ‘yazarlar her şeyi konuşur’ diye bir ayrıcalık tanırım. Konuyla alakalı taraf değilim, bitarafım. O konuda bir yorum yapmayacağım. O konuda bir tarafın haklı olduğu yönünde de bir yargıya varamam. Burada bütün iyi yazarları görmek isterim. Bu, benim yazarlara karşı engin hoşgörümden kaynaklanıyor” dedi.
Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Başkanı Murat Belge de Fransız yazar Pascale Casanova tarafından yazılan ‘Dünya Edebiyat Cumhuriyeti’ kitabına atıfta bulunarak, “Bütün güçlüklere rağmen dünya edebiyatını düşünme eşiğine gelindi. Eğer böyle bir edebiyat cumhuriyeti olacaksa, burada mutlak ve tam bir özgürlük olmalıdır. Aynı zamanda her türlü inancı ve düşünceyi de eleştirme özgürlüğü olmalı ve kendi dışında bir kurum tarafından da bu sekteye uğratılmamalıdır” dedi.
Naipaul’un toplantıya gelmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren İngiliz yazar Hari Kunzru da, “Hrant Dink ve Orhan Pamuk’u burada açmak gerekiyor” dedi.Toplantıya Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Tahsin Yücel, Nedim Gürsel, Glenn Meade, Cevdet Çapan, İskender Pala katıldı.