Güncelleme Tarihi:
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mezarının açılmasına yönelik kararı üzerine dün sabah Mezarlıklar Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, Özal’ın mezarında kazının yapılacağı yerle ilgili inceleme yaptı, burada anıtın ebatını ölçtü. Yetkililer mezarın üzerinde bulunan mermer levhaların kaldırılması konusunda kendi aralarında görüş alışverişinde bulundu. Mezar açılırken hasar görürse bu ölçümlere göre anıtmezara yeni mermer hazırlanacak. Bu arada mezarlığın çevresi dün sac levhalarla çevrildi.
Ekibin başında olacağım
Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Özal’ın mezarının ne zaman açılacağına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Nokta atış, ‘Şu tarihte başlayacağız, şu tarihte bitireceğiz’ şeklinde oluşan bir tarih yok ama en kısa zamanda, 1-2 gün içinde belli olur” dedi. Cenazenin çıkarılması işleminde Adli Tıp Kurumu’ndan 7 kişilik bir ekibin çalışacağını, kendisinin de sürecin başından sonuna ekibin başında duracağını belirten İnce, “Ölüm sebebinin tespiti işlemi olduğu için cenazenin hepsini getireceğiz. Burada otopsi işlemi yapılacak. Cenazeyle ilgili işlemleri olabilecek en kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. İnce, işlemlerin tamamlanması için en az 48 saate ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
En az 48 saat sonra yerine konulacak
- Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce’nin sürece ilişkin verdiği bilgiler şöyle:
- Üstteki anıtmezar kalkacak, naaşın olduğu bölmeye inilecek. Lahit de kaldırıldıktan sonra naaş alınacak.
- Naaşın tamamı Adli Tıp Kurumu’na götürülecek.
- Örnekler hem naaşın konulduğu yerden hem de toprağın 40-60 santim aşağısından alınacak.
- Mezarlığın ilgisiz yerlerinden de karşılaştırma için örnekler alınacak.
- Bu örneklerde toksikolojik analizler yapılacak. Her türlü uyutucu, uyuşturucu, böcek öldürücü, ağır metal gibi maddelere bakılacak.
- Asıl incelemeyi Adli Tıp Kurumu’ndan 7 kişilik bir ekip yapacak. Bu ekipte bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi olacak.
- Naaş inceleme süresince çok özel, kurumda çalışanların dahi bilmediği güvenlikli bir bölmede tutulacak. İçeriye sadece 5 kişinin girme yetkisi olacak.
- Bir maddeden bir-iki gün sonra ölüm olduysa bunu saçta tespit etme olasılığı çok düşük. Çünkü saç çıkacak kadar bir zaman geçmemiş oluyor. Saçta bir kimyasalı bulabilmek için saçın uzaması gerekiyor. Aynı şey kemik için de söz konusu.
- Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin analizler sonucu hazırlayacağı raporları, Birinci İhtisas Kurulu değerledirecek ve Özal’ın ölüm nedeni belirlenecek.
- Tüm işlemler için en az 48 saate ihtiyaç var. Naaş alındıktan iki gün sonra yerine konulacak.