Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2010 00:00
Vefatından kısa bir süre önce Nazım Hikmet ve Bedri Rahmi Paris’te buluşuyorlar. Bu buluşmada Bedri Rahmi yeni oyuncağı makaralı teyple kayıtlar alıyor. İşte o kayıtlar bugün açığa çıktı: Nazım’ın kendi sesinden 57 şiiri
Eminim meraklıları kendi sesinden bir kaç Nâzım Hikmet şiiri dinlemiştir. Kişisel olarak büyük ustanın sesini ilk kez Hürriyet Gösteri Dergisi’nin 80’li yıllarda verdiği sesli bir şiir antolojisinde duymuştum. 20. yüzyılın önde gelen şairlerinden yapılmış bir seçkiydi bu ve kasetler halindeydi. Kimi şairlerin kendi sesinden kimi şairlerin şiirlerinin de tiyatro sanatçılarının okuduğu şiirlerden oluşuyordu. Yani henüz şiir albümlerinin moda olmadığı dönemlerdi.
Neyse geleyim başlıkta verdiğim müjdeye.
İş Bankası Kültür Yayınları Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserlerinin yayıncısı. Yayınevinin editörlerinden Ruken Kızıler geçenlerde Hughette Eyüboğlu’nu arayarak aileye ait yeni bir şeyler olup olmadığını sormuş. Bedri Rahmi’nin gelini Hughette Eyüboğlu, aileye ait evrakı metrukenin tasnifiyle uğraşırken ilginç bir kayıt bulduğunu söylemiş.
Meğer Nâzım’ın vefatına yakın bir tarihte Bedri Rahmi ve Nâzım Paris’te buluşmuşlar. Ve bu buluşmada Bedri Rahmi yeni oyuncağı makaralı teyple kayıtlar yapmış.
Nâzım yeni şiirlerini okuyor, Bedri Rahmi halk türkülerini, şiirlerini seslendiriyormuş. Daha sonra da Bedri Rahmi, Nâzım’ın sesinden şiirlerini kayda almış. Fakat kayıt çok enteresan. Dönemin siyasi koşulları gereği gizlilik esası altında yapılmış. Ses bantları gümrükte denlenir korkusuyla önce birkaç kişi Fransızca anlamsız şeyler konuşuyormuş.
Ardından kayıt Bedri Rahmi’nin okuduğu kendi şiiri Mor ile başlıyormuş. Bantlar polisin eline geçerse ilk önce Fransızca konuşmaları ve Bedri Rahmi’nin sesini duysun diye. Hemen arkasından bitip tükenmek bilmeyen bir coşkuyla Nâzım başlıyormuş ve tam 57 farklı şiir okuyormuş.
Duyduğuma göre şimdiye kadar ortaya çıkan en kaliteli Nâzım kaydıymış şiirler.
Nâzım’ın okuduğu şiirler arasında; İsviçre Dağları, Mikayıl Refili’ye Ağıt, Ölü Nezval’le Sohbet, Vera İçin, Arılar, Pencereler, Kıyıdaki İhtiyar, Kapalı Deniz, Büyük İnsanlık, Kederleniyorum, Yine Yağmur Üstüne, Giderayak, Hasret, Şehir, Akşam ve Sen, Sıcaklarda, Bu Dünyada, Üç Leylek Lokantası, Dörtlük, Sabah Karanlığı, Güney Dağlarının Hatırasında Kalan, Salatalık, Geceleyin Bakû, Beyazıt Meydanı’ndaki Ölü, Vera’nın Uykudan Uyanışı, İlk Roma Akşamım, Ayrılık, Sen Benim Sarhoşluğumsun, Yolculuk, Vera’ya, Yaz Yağmuru, Seviyorum Seni, Senin Sayende, Uyandım Bu Sabah da, Durup Dururken, İnsanların Türküleri Kendilerinden Güzel, Kırkıncı Yılımız, Yamyamlar, Bir Garip Yolculuk varmış.
TELİF SORUNU ANLAŞARAK ÇÖZÜLMÜŞ
İş Bankası Kültür Yayınları şiir kayıtlarını bir albüm ve şiirlerin yer aldığı bir kitap olmak üzere paket halinde yayınlamak istediğinde telif sorunuyla karşılaşmış. Bedri Rahmi’nin yayıncısı İş Bankası, yani telif hakları onlarda. Hiç bir problem olmadan albümü yayınlayabilirler. Ancak Nâzım Hikmet’in telif hakları, rakip yayıncıYapı Kredi Yayınları’nda.
Duyduğuma göre sorun olmamış zaten bu durum ve şimdi albüm/kitap büyük bir ihtimalle İş Bankası ve Yapı Kredi olmak üzere çift logolu olarak çıkacakmış.