Emre KIZILKAYA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 00:00
Amerikalı ve İngiliz mevkidaşlarından sonra, Fransa Dışişleri Bakanı Juppe de Myanmar’ı ziyaret ederek bir ilke imza attı. Arap Baharı’nın gölgesinde kalsa da büyük doğal kaynaklara sahip bu Güneydoğu Asya ülkesinde cunta kontrollü sivil yönetim demokrasiye dönüşüyor. Myanmar, ABD’nin Çin karşıtı yeni stratejisinde kilit önemde.
KAMUOYU ‘Arap Baharı’nı yaşayan Ortadoğu’ya odaklanmışken, dünyanın diğer ucunda çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Asya’nın iki devi Çin ve Hindistan’a komşu olan, 60 milyonluk nüfusu ve 676 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’ye yakın bir cüsseye sahip Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, 1962’den beri iktidarda bulunan cuntanın son dönemde attığı demokratik adımlarla dikkat çekti. Tıpkı Afganistan gibi muazzam doğal zenginliklere sahip olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Myanmar, yakın gelecekte “makus talihini” yenebilir.
Eski adları Burma ve Birmanya olan ülke, son bir ayda önemli konuklar ağırladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiliz mevkidaşı William Hague ile Amerikalı senatörlerin ardından dün de Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Myanmar’daydı. Juppe, Myanmar’ın 1948’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkeye giden ilk Fransa Dışişleri Bakanı oldu. Cunta karşıtı halk ayaklanmasının şiddetle bastırıldığı 1988’den beri Myanmar’a Fransız bakan gitmemişti.
Ucuz işgücü
2007’de kişi başına 235 dolarlık üretimle dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Myanmar’da bu miktar üç yılda yaklaşık üçe katlanıp 702 dolara çıktı. 2007’de Budist rahiplerin başlattığı ‘Safran Devrimi’ni bastırsa da demokratik adımlar atmaya başlayan ve ekonomiyi liberalleştiren cunta, yeni doğal kaynaklar keşfetti. Dünyanın en büyük 10 doğalgaz yatağından birine sahip ülkenin (570 milyar metreküp) petrol rezervi de tahminen 3.2 milyar varil. Myanmar’ın ek olarak yeşim, safir, yakut, özellikle elektronik aygıtlarda kullanılan değerli madenler ve yeni bulunan devasa altın rezervleri de var. Üstelik Myanmar’da işgücü, Çin’den bile beş kat ucuz.
ABD-Hindistan-Çin üçgeni
Japon gazetesi Yomiuri Şimbun’a göre Myanmar, “Asya’nın yeni cephesi.” Geçen yıl sonundan itibaren bu ülkeye “açılım” başlatan Obama Yönetimi’nin Asya-Pasifik bölgesine önem veren ve Çin’i dizginlemeyi hedefleyen yeni
stratejisi için Myanmar kilit önemde. South Asian Idea’nın analizine göre yaklaşık 20 yıl sonra Myanmar ile ilişkileri normalleştirmeye karar veren ABD, Çin’e karşı Hindistan’ı yanına çekmek için bu kararı aldı. Hindistan ise ABD ve Çin’e karşı Myanmar kartını oynuyor.
Onur nişanı
Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, Myanmar’ın önde gelen muhalif liderleriden Aung San Suu Kyi’ye Legion d’Honneur nişanı verdi. Aung San’ın seçimlerden sonra önemli bir konuma gelebileceği söyleniyor.