Myanmar, Müslümanlar için Obama’ya söz verdi

Güncelleme Tarihi:

Myanmar, Müslümanlar için Obama’ya söz verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2013 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, dün 47 yıl sonra Beyaz Saray’ı ilk kez ziyaret eden Myanmar’ın başkanı Thein Sein’den ülkedeki Müslümanlara uygulanan ayrımcılığın sonlandırılması için söz aldı. Shein, yarım yüzyıl askeri diktatörlük altında ezilen Myanmar’ın şimdi reformlar gerçekleştirme gibi insanı yıldırabilecek kadar zor bir görev üstlendiğini belirterek, Myanmar’da demokrasinin yeşermesi için bu reformları yapmaya mecbur olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Myanmar ve ABD arasında diktatörlük rejimi nedeniyle askıya alınan ilişkiler, 2011’de Shein’in son 49 yıldır seçilen ilk sivil başkan olması ve Başkan Obama’nın geçen Kasım ülke tarihinde ilk kez Myanmar’ı ziyaret etmesiyle farklı bir mecraya taşınmıştı. Ancak ülkenin batısında yaşayan Müslümanlara uygulanan ayrımcılık ve yaşanan şiddet nedeniyle sadece geçen yıl 200’e yakın Müslüman’ın katledilmesi ve 140 bininin evlerinden koparılması karşısında hükümetin yeterli önleyici adımlar atmaması nedeniyle, Obama'yı yakınlaşma politikasında biraz aceleci davranmakla eleştirilmişti.

Dün Oval Ofis’te Sein ile bir araya gelen Obama, “Başkan Sein ile Myanmar’daki Müslüman topluma yönelik komünal şiddetle ilgili derin kaygılarımı paylaştım. İnsanların yerlerinden edilmesi ve onlara yönelik şiddet durmalı” dedi. Obama, Myanmar liderinin ise kendisine reformları devam ettirme, etnik ihtilafları çözme ve tüm toplulukları politik sürece dahil etme konusunda teminat verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!