Müzisyen Nedim otyam öldü

Güncelleme Tarihi:

Müzisyen Nedim otyam öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 19:31

Besteci, müzisyen, orkestra şefi, yönetmen ve eğitimci olarak sanat ve eğitim hayatına büyük katkılarda bulunan Nedim Vasıf Otyam (89), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Haberin Devamı

Gazeteci-ressam Fikret Otyam'ın ağabeyi, genç müzisyen Ali Otyam'ın babası sanatçı Nedim Otyam, 8 Mart Cumartesi günü Erenköy Galippaşa Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından İçerenköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.

Nedim Otyam, 1919'da Ankara'da doğdu. O zamanki adı Musiki Muallim Mektebi olan Ankara Konservatuvarının Trompet bölümünden mezun olan Otyam, 1938'de Cumhurbaşkanlığı Filarmoni orkestrasına girdi.

“Barbaros Filmi” 1952 yılında kuran Otyam, sinema alanında 100'den fazla film müziğine, bir çok filmin yönetmenliğine ve yapımcılığına imza attı. Doğal ortamda çekilen ilk köy filmlerinden biri olarak kabul edilen “Toprak”ı 1952'de çeken Otyam, Aksaray'da çekilen filmde ilk kez toprak ağalığı konusunu işledi.

Otyam, 1961'de “3. Akdeniz Şarkı Yarışması”nda “La Paradisiaque” adlı eseri ile birincilik ödülünü aldı, Fransa'da Bitard Üniversitesi'nce verilen “Chevalier Honoraire” ödülü ile onurlandırıldı.

Haberin Devamı

Nedim Otyam, 1974-1984 yılları arasında İstanbul Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü görevinde bulundu. 1976'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde “Film Müziği” dersleri vermeye başlayan Otyam, emekli olduğu 1986 yılına kadar üniversitede ders vermeye devam etti.

Altın Koza, Altın Portakal, Artemis gibi birçok ödülün sahibi olan Otyam, ayrıca kuruluşunda çalıştığı Özel Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi'nin Müzik bölümü başkanlığını da yürütüyordu.

ESERLERİ

Nedim Otyam, sinema alanında 100'den fazla film müziğine, bir çok filmin yönetmenliğine ve yapımcılığına imza attı.
Otyam'ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmler arasında “Kan ve Gurur (1964)”, “İnleyen Dağlar (1961)”, “Gecekondu Yosması (1956)”, “Bar Kızı (1954)”, “Yurda Dönüş (1952)” ve “Toprak (1952)” bulunuyor.
Türkiye'nin ilk özgün film müziği üreten sanatçılarından Otyam'ın müziğine imza attığı filmler şöyle:
“Vatan İçin”, “Barbaros Hayrettin Paşa”, “Dudaktan Kalbe”, “İstanbul Çiçekleri”, “İstanbul'un Fethi”, “Lale Devri”, “Toprak”, “Ankara Ekspresi”, “Yurda Dönüş”, “İki Süngü Arasında”, “Ölüm Saati”, “Bar Kızı”, “Kaçak”, “Tuzak Oteli”, “Dokuz Dağın Efesi”, “Hayat Cehennemi”, “Kumpanya”, “Peçeli Efe”, “Kanlı Değirmen”, “Yak Bir Sigara”, “Oğlum”, “Özleyiş”, “Şeytanın Kılıcı”, “Boş Yuva”, “Hazreti Ömer'in Adaleti”, “İnleyen Dağlar”, “Öldür Beni”, “Çanakkale Aslanları”, “Duvarların Ötesi”, “Karanlıkta Uyuyanlar”, “İsyancılar”, “Çalıkuşu”, “Camoka'nın İntikamı”, “Şeytan Kafesi”, “Seyyit Han”, “Camoka'nın Dönüşü”, “Meyro”, “Yunus Emre Destanı”, “Bilal-ı Habeşi”, “Derya Gülü”, “Bugünün Saraylısı”, “Alkol”, “Çil Horoz”, “Çökertme”, “Kaçıklık Diploması” ve “Acı Gönül”.
2. Antalya Film Şenliği'nde (1965) “Karanlıkta Uyuyanlar” filminin müziği ile “En İyi Özgün Müzik”, 3. Antalya Film Şenliği'nde “İsyancılar” filminin müziği ile yine “En İyi Özgün Müzik” ödülünü alan Otyam'a, 1. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde (1969) “Seyyit Han”ın film müziği de “En İyi Müzik” ödülü getirdi.

36. Antalya Film Şenliği'nde (1999) “Seyyit Han” filmi ile “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık görülen Otyam, 11. Ankara Film Festivali'nde (1999) “Kaçıklık Diploması” filmi ile “En İyi Özgün Müzik” ödülü aldı. Otyam, 10. Ankara Film Festivali'nde (1998) “Çökertme” filmi ile “En İyi Özgün Müzik” ödülüne değer görüldü.
“Yurda Dönüş”, “Bar Kızı” ve “Dikenli Yol” filmlerinin senaryolarını yazan Otyam, “Toprak”, “Çeto Salak Milyoner”, “Bar Kızı”, “Ölüm Saati”, “Çeto Sihirbaz”, “Gecekondu Yosması”, “Dikenli Yol” ve “Kan ve Gurur” filmlerinin yapımcılığını da üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!