Müzikte korsana çözüm çok ama henüz sonuç yok

Güncelleme Tarihi:

Müzikte korsana çözüm çok ama henüz sonuç yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 11:36

Emel Soy - Türkiye'de korsanlığı en çok yapılan alanlardan müzikte, eğlence yerleri, oteller, alışveriş merkezleri ve dijital platformda pek çok çözüm dile getirilmesine rağmen henüz somut sonuçlar elde edilemedi.

Bilgi veren Müzik Yorumcuları Meslek Birliği(MÜYORBİR) Başkanı Ali Kocatepe, özellikle yaz döneminde müzik eserlerinin kullanımının yoğunlaştığı eğlence yerleri ve otellerden telif alınmasına yönelik tarafların görüşmelerinin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşma sağlanamadığını kaydetti.
Kocatepe, eğlence yerlerine ilişkin belediyeler aracılığıyla kalıcı bir çözümün gerçekleştirileceğine inandığını, çözüm konusunda bir hayli de yol alındığını söyledi.
Oteller için de meslek birlikleriyle görüşmelerinin sürdüğünü vurgulayan Kocatepe, çalışmaların bu şekilde devam etmesi halinde yakın zamanda tüm Türkiye'de otellere ilişkin sorunun bir anda çözülebileceğini anlattı.
Kocatepe, “Otellerle henüz anlaşamadık. Kimseden sadaka değil, hak edilen telif haklarımızı istiyoruz. Tespitlerimiz ve yasal haklarımızı arayışımız devam edecek” diye konuştu.
Ali Kocatepe, dijital ortamda telifsiz eser kullanımına ilişkin de önemli bir sorun olan bu alanda ciddi çalışmalar bulunduğunu anlatarak, “Muhteşem çözümlere gidiliyor. Çok güzel gelişmeler oluyor. Dijital ortam, çok yakın bir gelecekte problem olmaktan çok, önemli bir gelir kaynağı olacak” dedi.
Kocatepe, dijital alanda yeni doğan hakların alınmasından ziyade, eski telif borçlularıyla zorluk yaşadıklarına işaret etti.

-“OTELLER EYLÜL'E KADAR ÇÖZÜLEBİLİR”-

Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Genel Sekreteri Barış Şensoy da Türkiye Otelciler Federasyonuna (TÜROFED) oda bazında teklifte bulunduklarını belirterek, belirlenen oda sayılarına ulaşılması durumunda otellerde kullanılacak müzik eserleri için tespit edilen telif bedelleri üzerinden yüzde 50'ye varan indirim yapabileceklerini kaydetti.
Şensoy, eylül ayının sonuna kadar bu sorunun çözülebileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Eğlence yerlerinde de 4 meslek birliği olarak çalışma başlattıklarını, Marmaris ve Bodrum gibi tatil yörelerinde belediyeler ve ticaret odalarıyla görüşerek sonucunda bir teklifte bulunduklarını bildiren Şensoy, söz konusu bölgelerde lisanslama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

-DİJİTAL KORSANLIĞA ÇÖZÜM YAKIN-

Bu çalışmayı Antalya'ya da yaymaya çalıştıklarını kaydeden Şensoy, alışveriş merkezleriyle görüşmelerinin ise devam ettiğini anlattı.
Şensoy, “En sıkıntılı olan dijital alan. Çünkü buna engel olma imkanı da yok. Bir tanesini kapatsanız hemen öbürü açılıyor. Bunlar tabii bizim belimizi büküyor. Bu konuda da hukuki tedbirler yetersiz kalıyor” diye konuştu.
Dijital platformda telif ödenmeksizin müzik kullanımının yurt dışında da sorun olduğunun altını çizen Şensoy, şöyle devam etti:
“Bu konuda çözümler var ama o şu anda önemli bir aşamada, söylemek istemiyorum. Bu konuda çok yakında kalıcı bir çözümle bunu halledeceğiz. İnternetten yasal müzik satışı yapan siteler de var ama işin korsanı varken kimse para verip almak istemez. Bunun legalize olması ve hukuk sistemine alınması yönünde her türlü sistemi destekliyoruz.”
Türkiye'de dijital platformda, meslek birliklerinin de desteklediği, yasal müzik satışı yapan “www.powerclub.com.tr” adresli sitenin Proje Sorumlusu Tuğçe Soysaltürk de 1 Mart 2006 tarihinde açılan sitenin 1,5 yıl içinde 600 bin üyeye ulaştığını, ancak bazıları için şarkı başına 1 YTL'nin pahalı gelebildiğini söyledi.
Soysaltürk, düzenledikleri kampanyalarda üye sayılarının dikkat çekici şekilde arttığını vurgulayarak, “Sistem tabii ki oturmadı. Korsanla mücadele etmeye çalışıyoruz. Ancak bu mümkün olmuyor. Bizim birtakım dezavantajlarımız var. Bizim satışa sunduğumuz müzikler MÜYAP tarafından lisanslı ve wma formatında. E-mail yoluyla ya da bilgisayardan bilgisayara aktarılamıyor. Kampanyalarla satışlar yükseliyor ama 1,5 senelik döneme baktığımda bu rakam rutin” diye konuştu.

-“TÜRKİYE SİSTEMİNİ GELİŞTİRMELİ”-

Yurt dışında dijital korsanlığa yönelik sponsorluklar yoluyla ücretsiz müzik indirme imkanı ve aylık sabit bir bedelle sınırsız şarkı indirme gibi çözümlere gidildiğini de ifade eden Soysaltürk, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim de Türkiye olarak sistemimizi geliştirmemiz lazım. Yalnız wma ve dijital şarkı satışıyla sınırlı kalmamamız, bugün popüler olan video klip satışı gibi alanlara da gitmemiz lazım. Her şeyden önce şarkı satış fiyatlarının düşmesi ve sponsorlukların çoğalması lazım. Türkiye'de dijital platformda yasal müzik satışı ancak böyle oturur.”
(SOY-KÖS-ARD)

11:15 09/08/07"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!