Müzik sanatımız ve AB süreci tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Müzik sanatımız ve AB süreci tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2006 13:50

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nca, düzenlenen “Müzik Sanatımız ve AB Süreci” konulu sempozyum başladı.Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, toplantıya az sayıda kişinin katılmasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Ankara'da müzikle ilgili yüksekokul, üniversite ve akademik kurumların toplum hayatından bu kadar kopuk olmasını izah etmek mümkün olmadığını ifade eden İsen, “Nerede bu kadar konservatuvarın öğretim üyeleri, nerede bunların öğrencileri... Sonrada şikayet ediyorlar. Bunu anlamakta bir akademisyen olarak güçlük çekiyorum. Gelmeyenlerin kaybıdır. Onların üzülmesi gerekir” dedi.

Ankara'da kültür ve sanat açısından güzel çalışmaların yapıldığını dile getiren İsen, bunun devam edeceğini ve bundan gurur duyduklarını söyledi.

Devletin kültür ve sanat açısından üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan İsen, gelişmiş ülkelerde sivil toplum kuruluşlarının bir sosyal sorumluluk projesi içerisinde bu meselelere ilgi gösterdikleri oranda gelişmişlik çizgisinin farklı biçimde değerlendirildiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

İsen, bir ülkeyi yönetenlerin veya yönetilmesine katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının, bir şey yaparken çağın gereklerine yönelik faaliyetler gerçekleştirirse, toplumda bütünleşme ve örtüşme olacağını vurguladı.

İsen, şöyle devam etti: “Türkiye çok önemli bir yol ayrımında ve çok önemli bir süreçten geçiyor. Bütün kurumların bu sürece katkıda bulunması konusunda roller üstlenmesi gerekir. Bu AB girişimi ile ilgili bir süreçtir. Müzikle ilgili bakış açılarımızın da bu anlamda masaya yatırılması ve böyle bir değerlendirme perspektifinden ele alınması son derece anlamlıdır.”

AB'ye girişin ve küreselleşmenin kültürümüzü yok edeceğine asla inanmadığını ifade eden İsen, “Tam tersine bunu bir fırsat olarak görüyorum. Türk kültürünün, dünya kültürüne katkıda bulunacağına inanıyorum. Ama bu yerinde seyrederek olacak bir şey değil, aktif bir katılımla olacak bir şey” dedi.

Açılış oturumunda konuşan Dr. Erdoğan Okyay ise müziğin alt yapısında evrensel ortaklıkların varolduğunu kabul etmek gerektiğini belirterek, bu ortaklıklar nedeniyle küresel boyutta etkileşimler yaşandığını ve yaşanmaya devam edeceğini söyledi.

Eskiden Türklere karşı önyargılı bir bakış olduğunu anlatan Okyay, bunun Türk müziğine karşı da varolduğunu, bugün de bunun devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Okyay'ın konuşmasının ardından sempozyuma geçildi.

Çeşitli başlıklarda 10 oturumun yapılacağı ve müziğin AB'ye uyum sürecindeki durumunun tartışılacağı sempozyum, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yarın da devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!