Müzik piyasası kan ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Müzik piyasası kan ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2007 10:24

Gelişen teknolojiyle beraber internetten MP3 indirmenin kolaylaşması, müzik piyasasını vurdu. Bandrol sayısı geçen yıl 24 milyon iken bu sene 15 milyona geriledi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, “Bu yaşanan bir faciadır, müzik piyasasının bittiğinin resmidir. Teknolojinin gelişmesi, müzik piyasasını vurdu” dedi.

Çelik, yaptığı açıklamada, korsanla mücadeleyle ilgili yasanın 2004 yılında çıktığını, o günden bu yana korsan yayınla ilgili yüzde 80'lere varan bir azalmanın ortaya çıktığını söyledi. Açıkta satışın azaldığını ancak “korsanın iş yerlerinin içine girmeye başladığını” belirten Çelik, kitabevleri, bilgisayar CD'si, oyun, müzik eseri satan yerlerin Bakanlıktan sertifika almak durumunda olduklarını kaydetti.

Bu konuda yönetmelik hazırladıklarını, ilgili kurumların görüşü alındıktan sonra yürürlüğe gireceğini aktaran Çelik, iş yerlerinin 15 Nisan 2008 tarihine kadar sertifika alabileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Altyapı hazırlıklarının tamamlandığını ve sertifika merkezi sistemi kurulduğunu anlatan Çelik, 81 il müdürlüğünün online olarak genel müdürlüğe bağlandığını ve her ilde masalar oluşturulduğunu söyledi. Çelik, “Ticari kuruluşlar başvurarak aynı gün içinde sertifikalarını alabilecek. Dolayısıyla sadece bir yasal düzenlemeyi, yönetmeliği düzenledikten sonra bu süreç işleyip gidecek” diye konuştu.

OCAK AYINDA EYLEM PLANI

Korsan yayınla ilgili asıl sorunun müzik piyasasında yaşandığını vurgulayan Abdurrahman Çelik, “Sanatçılar geçmiş yıllara göre albüm yapmıyorlar. Bu bir gerçek. Her çıkan albümün kayıtları bizde tutulduğu için bunu kayıtlarımızdan biliyoruz. Yıllar itibarıyla çok ciddi bir düşüş var” dedi.

Bu düşüşün müzik sektörünü neredeyse bitme noktasına getirmiş durumda olduğunu kaydeden Çelik, geçen hafta Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta ile toplantı yaptıklarını ve bu konuda neler yapılabileceğini görüştüklerini belirtti. Çelik, ocak ayında ilgili bakanlıklar ve sektörün üst düzey yöneticileriyle toplantı yaparak eylem planı oluşturacaklarını ifade etti.

“Türkiye'de bu eserlerin üretimini bir şekilde sağlamamız lazım ama burada korsanın son 3 yılda tipi değişti” diyen Çelik, 2004'te Türkiye'de 200-300 bin civarında ADSL varken, bu sayının 2007'de 4 milyona çıktığını kaydetti.

Çelik, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“2004 yılında çıkan albüm sayısı 43 milyon 927 bin idi. Yani, 44 milyon adet müzik eseri çıkmıştı. 2007 yılında eylül ayı itibarıyla bu sayı 15 milyondur. Bu yaşanan bir faciadır, müzik sektörünün bittiğinin resmidir. Bunlar, bizdeki resmi bandrol kayıtlarıdır. Bireysel olarak internete girip MP3 indirme yasak değil. Kimsenin evine girip 'niye MP3'ü bilgisayardan indirdin' diye yasal bir uygulama yapamayız. Önemli olan burada bilinci biraz artırmamız gerekiyor.
Meslek birlikleri, internet üzerinden sürekli olayı takip ediyor. Buldukları, savcılık kanalıyla bildiriliyor ve bin civarında bu tür MP3 sitesi kapatıldı. Ancak, A sitesi kapanıyor, B diye bir internet sitesi açılıyor. Şimdi onun önüne geçmek için düzenleme yapmamız kaçınılmaz hale geldi. Çocuk pornosuyla ilgili Telekomünikasyon Kurumu bir yetki aldı, aldığı yetkiyle bir merkez kuruldu. O merkez sürekli izliyor ve bunun yasaklanmasını sağlayabiliyor. Biz de belki korsanla ilgili böyle bir yöntem bulunabilir mi diye ocak ayında ilgili kurumlarla görüşeceğiz.”

Haberin Devamı

Bu konuda uzun ve kısa vadeli planlar yaparak ortaya bir eylem planı koymaya çalışacaklarını belirten Çelik, “Ancak bana göre asıl olan şey, eğitim kurumlarıdır. Bu bilinci geliştirmemiz lazım. Fikri mülkiyet sistemi, kültür hizmeti nedir onu anlatmamız, bu hakkın kutsal olduğunu izah etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“3 YILDA YÜZDE 55 DÜŞÜŞ VAR”

Kültür ve Turizm Bakanlığından 2005'te 30 milyon, 2006'da 24 milyon bandrol alındığını bildiren Çelik, “Orada yüzde 20 oranında bir düşüş vardı. Geçen yıldan bu zamana yüzde 25, 2004'ten bu yana da yüzde 55 düşüş var” dedi.

Eser sayısı itibarıyla da büyük düşüşlerin yaşandığına işaret eden Abdurrahman Çelik, buna ilişkin şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“2000 yılında 2 bin 200, 2004 ve 2005'te 1100, 2006'da 1065 sanatçı albüm yapmış ancak 2007'de şu an yüzde 30'a yakın bir kayıp oluyor. Yani, bu sene albüm yapmadılar, sanatçılarda ciddi bir küskünlük var. Müzikte teknolojinin gelişmesi onları vurdu. Bu durumda müzik sektörünü nasıl ayağa kaldıracağımızı önümüzdeki ay içerisinde yapılacak çalışmalardan sonra değerlendireceğiz.

Sektördeki ilgili taraflarla görüştüğümüzde oradan yeni fikirler de gelebilir. Şu an temelde rakamlara da bakıldığında çok bariz görülüyor. ADSL sayısındaki artışla müzik eserlerindeki üretim azalışı tamamen çapraz karşılama şeklinde çıkıyor. Yasal olarak ne yapılır, bunları tartışıp ona göre bir yol alacağız.
Bir de tabii bu sertifikaların çıkmasından sonra da kapalı ortam doğrudan denetime girecek. İllerde oluşturulan korsanla mücadele ve denetim komisyonları var. Bunlar kapalı ortamlara şu an giremiyorlar. Girmeleri için savcılıktan izin almaları gerekiyor. Sertifika yönetmeliği çıkınca bu sorunlar da bitecek.”
Çelik, müzik eseri sahipleri ile turistik oteller arasında, eserlerin telif haklarıyla ilgili devam eden görüşmelerin henüz çözüme ulaşmadığını belirterek, “Ama benim umudum var. Eğer çözüme ulaşamazlarsa da Bakanlık olarak bir yasal düzenlemeyle bunun çözüm yolunu bulacağız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!