Güncelleme Tarihi:
Müzeyyen Senar, üst düzey sanat yeteneğiyle Cumhuriyetin ilk yıllarında musiki denilince akla gelen ilk isim oldu. Uzun soluklu sanat yaşamına, 1983 yılında çıktığı son sahne konseriyle noktayı koyan Müzeyyen Senar, 2006 yılında ise son kez Sepetçiler Kasrı'nda sahneye çıkmıştır. Devlet Sanatçısı unvanına da sahip olan Senar'ın, birçok taş plak ve albümü bulunmaktadır. Peki, Müzeyyen Senar kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
Müzeyyen Senar, kendisini adadığı, toplumun her kesimi tarafından kabul görmüş müzik tutkusuyla Google'ın da unutmadığı isim oldu. Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, sahne programları ve plak çalışmaları ile ön planda olmuştur. Son sahne konserini 1983 yılında Bebek Gazinosu'nda veren Senar, bu tarihten sonra yalnızca özel toplantılarda şarkı söylemiştir. Peki, seslendirdiği Türk Sanat Musikileri hala büyük bir dinleyici kitlesine sahip olan Müzeyyen Senar kimdir? İşte, günün merak edilen ismi hakkında bazı bilgiler
"Cumhuriyetin Divası" olarak da bilinen, Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar, vefatının üçüncü yılında anılıyor.
Senar, "Cerrah" lakaplı ve kahvehane işleten Mehmet Bey ile güzel sesli Zehra Hanım'ın kızı olarak, 16 Temmuz 1918'de Bursa'da dünyaya geldi. Dönemin türkülerini henüz 6 yaşındayken hatasız söyleyen Senar, ailesiyle geçim sıkıntısı nedeniyle daha sonra İstanbul'a göç etti.
Bir süre kekemelik sıkıntısı da yaşayan Müzeyyen Senar, 12 yaşındayken babasının evinden kaçarak Üsküdar’da yaşayan annesinin yanına gitti. Senar'ın, 1931'de Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne kaydı yapılırken, Emin Ongan ve Necati Tokyay’dan usul, nota, makam öğrendi.
Bir yıl sonra Şark Musiki Cemiyeti’nde Hayriye Örs ve Kemal Niyazi Bey’den ders alan sanatçı, aynı dönemde Selahattin Pınar, Yesari Asım Arsoy, Osman Nihat Akın, Lem'i Atlı gibi bestekarlarla tanıştı ve 1932 yılında İstanbul Radyosu'na girdi.
ATATÜRK'E ŞARKILAR SÖYLEDİ
Senar’ın programını dinleyen, dönemin ünlü gazinocularından İbrahim Dervişzade, gazinonun 1933 yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, fasıl değil solo programı yapma şartını öne sürdü ve Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini ilk başlatan müzisyen oldu.
Çok geçmeden ilk taş plağını da çıkaran Senar, Yesari Asım Arsoy’un "Ümitlerim hep kırıldı, yarim artık gelmeyecek" parçasını kaydetti. İstanbul'un birçok ünlü gazinosunda sahne alan Senar, 1941'de İstanbul Radyosu'ndan ayrıldı.
Müzeyyen Senar 1934’te ona türküler öğreten hocası Dr. Mahir Kürklü ile nişanlandıysa da evlilikleri gerçekleşmedi. Müzeyyen Senar, 1935’te ona ‘Senar’ soyadını veren Ali Senar’la, 1943’te Ercüment Işıl’la ve 1953’te Tevfik Hamza ile evlendi. İlk evliliğinden bir, ikinci evliliğinden iki çocuğu oldu. İlk iki evliliği mutsuz geçen sanatçı, üçüncü kocası Suudi Arabistan Sefiri Tevfik Hamza Bey'le mutlu bir evlilik sürdü.
Özellikle 1950’li yılların en başarılı şarkıcısı olan Müzeyyen Senar, sanat hayatına asıl sahnede başladı. Arap filmlerinin dublajında Münir Nurettin Selçuk’la birlikte şarkı söyledi. Senar, Sadettin Kaynak'ın şarkılarını plağa okurken, "Kerem ile Aslı", "Kahveci Güzeli" gibi filmlerde de rol aldı.
ATATÃœRK Ä°LE Ä°LK DANS
Senar’ın yeteneğinin Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekmesi uzun sürmedi. Sanatçı birçok kez Atatürk’ün huzurunda ve özel toplantılarında şarkı söyledi.
Atilla Dorsay’a verdiği bir röportajda Atatürk ile olan iletişimini şöyle anlatıyordu:
"1936 Sonbaharı'ydı. Saray'a gittik, sabaha kadar şarkı söyledik. Atatürk kitabı aldı, şunu oku, bunu oku diyor. Sohbet yok, hep şarkı söyledik. Sonra 1937'de gittim. Selahattin Pınar geldi, Bursa'ya Ata'ya gidiyoruz dedi. Tuvaletler filan aldım, gittik. U şeklinde masalara oturmuşlardı. Yine saatlerce şarkılarımızı söyledik. Ertesi gün Belediye Sarayı'na gittik, Merinos Fabrikası'nın açılış törenleri vardı. Bu kez beni yuvarlak masaya davet etti, iltifatlar etti. Sonra dansa kaldırdı. Ben dans bilmiyorum ki... Anladı bilmediğimi. Orada nasıl ölmedim, bilemiyorum."
SON KONSERÄ°NÄ° 2006'DA VERDÄ°
O yıllarda bir ilki de gerçekleştirerek, ilk yurtdışı konserini 1947'de Paris'te veren Müzeyyen Senar, konserin Türk basınındaki büyük yankısı neticesinde yurda dönüşünde büyük bir coşkuyla karşılandı. Son olarak sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda veren Senar, son konserini ise 5 Eylül 2006'da İstanbul'daki Sepetçiler Kasrı'nda verdi.
Senar'ın, Sezen Aksu, Tarkan, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah, Kubat, Levent Yüksel ve kızı Feraye ile düet olarak yaptığı "Bir Ömre Bedel" albümü büyük ilgi gördü.
Hayatı boyunca yaklaşık 500 plak ve albüm yapan Senar, 1998'de Devlet Sanatçısı unvanını aldı.
Senar, 26 Eylül 2006'da İzmir’deki evinde fenalaşarak tedavi altına alındı ve 2007'de İstanbul Darüşşafaka Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledilerek fizik tedavi görmeye başladı. Doktorların yapacak başka bir şey kalmadığını söylemeleri üzerine kızı tarafından Bodrum’a götürülen Senar, 8 Şubat 2015'te tedavi için götürüldüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Â
Â
Â