Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 00:00
Cumhuriyet’in ilk bankası olan İş Bankası, Yeni Cami Şubesi’ni müzeye dönüştürerek, 83 yıllık tarihi boyunca arşivini paylaşıma açıyor.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Bu müze bir bankanın tarihinden ibaret değil, bir ülkenin kuruluş ve kurtuluş öyküsünü yansıtıyor" dediği müze, 14 Kasım’dan itibaren ücretsiz gezilebilecek.
ATATÜRK’ün 250 bin lira sermaye vererek 37 kişiyle birlikte kurduğu, Celal Bayar’ın ilk genel müdürü olduğu Türkiye İş Bankası, kuruluşundan bugüne kurumsal tarihinin tüm aşamalarını içeren on binlerce belge, nesne, film ve fotoğraftan oluşan koleksiyonuyla müzesini açıyor. İş Bankası’nın Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında oluşturulan müze, 3 günlük bir açılış programının ardından 14 Kasım’da ziyarete açılacak. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Bu müze bir bankanın tarihinden ibaret değil, bir ülkenin kuruluş ve kurtuluş öyküsünü yansıtıyor" diye konuştu.
SÜREKLİLİĞİN ÖYKÜSÜ: Müze hakkında bilgi veren İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, müzenin İş Bankası’nın Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde üstlendiği rolü anlattığına dikkat çekti. Kuruluştan itibaren "Türkler bankacılık yapamaz" görüşünün aksini ispat ederek ulusal bankacılığı Türkiye’de kuran ve geliştiren İş Bankası’nın gurur verici bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Özince, bu geçmişin önemli toplumsal sorumlulukları da beraberinde getirdiğini vurguladı. Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye İş Bankası tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünü, her yıl daha da ileriye giden gelişimin, bankamızın nesiller boyunca halkımıza hizmetini, sosyal yaşam içerisindeki yerini toplumla paylaşmak, tüm İş Bankalıların anılarını ortak bir mekánda toplamak müzemizin başlıca amaçlarıdır. Bu müze bir bankanın tarihinden ibaret değil, Bir ülkenin kuruluş ve kurtuluş öyküsünü anlatıyor. Hem bankanın hem de Türkiye’nin tarihine tanıklık eden resim, belge, film, fotoğraf ve nesne İş Bankası’nın, Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hayatında üstlendiği önemli rolü, zengin bir arşivin ışığında gözler önüne seriyor."
3 MİLYON YTL’YE MAL OLDU: Prof. Dr. Zafer Toprak’ın içerik, kurgu ve metinleri hazırladığı, Burçak Madran’ın kurgu ve tasarımı yaptığı, Ayşe Orbay’ın mimari projesini gerçekleştirdiği müzenin 3 milyon YTL’ye mal olduğunu söyleyen Özince, 2 yıllık çalışmanın sonunda ortaya çıkan müze hakkında şu bilgileri verdi: "Müze sergilerinin, arşiv ve koleksiyonlarının hazırlanması sırasında, 500.000’i aşkın belge taranarak dijital ortama aktarıldı, 114 kutu, 106 bin metre film de restore edilerek koruma altına alındı ve dijital ortama aktarıldı. Bu belgelerin hepsini sergilemek mümkün değil. İlerde Türkiye’nin iktisadi ve siyasi arşivini, bilim adamlarının kullanımına açmayı düşünüyoruz. Zaman içinde çeşitli sergiler de açacağız ama ağırlıklı olarak kendi arşivimizi sergileyeceğiz. Müzemiz ücretsiz olarak gezilebilecek."
Costner’dan önce Bilginer Atatürk rolünü üstlendi
ÜNLÜ Hollywood yıldızı Kevin Costner’ın Türkiye ziyareti sırasında katıldığı 20 Ekim resepsiyonda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Atatürk’ü oynayacak mısınız" sorusuyla gündeme gelen "Atatürk’ü kim oynamalı" tartışmasına İş Bankası "Haluk Bilginer" yanıtını verdi. İş Bankası’nın 10 Kasım nedeniyle çektiği reklam filminde, Atatürk ve küçük bir çocuğun sohbetine yer verilirken, Atatürk rolü de ünlü tiyatrocu Haluk Bilginer’e verildi. Yayınlanmaya başlayan yeni reklam filminde Atatürk’ü canlandıran Haluk Bilginer, bugüne kadar Ömer Şerif’ten Antonio Banderas’a, Yul Brynner’dan Robert De Niro’ya kadar pekçok ünlü yıldızın adının geçtiği bu rolü kendisinin de üstelenebileceğini göstermiş oldu. İtalya’dan getirilen özel bir ekiple bir hafta boyunca çalışarak ortaya çıkan makyajıyla Haluk Bilginer’in Atatürk’e oldukça benzediği görülen reklam filmi, Medina/Turgul DDB ajansı tarafından Gürkan Kurtkaya yönetmenliğinde çekildi.